Helybenhagyta Jakab 4,4 milliós büntetését a kormánypárti többség, majd lekapcsolták a mikrofonját

Helybenhagyta Jakab 4,4 milliós büntetését a kormánypárti többség, majd lekapcsolták a mikrofonját

Az Országgyűlés fideszes többsége hétfőn úgy határozott, hogy fenntartja Kövér László házelnök döntését Jakab Péter jobbikos képviselő 4,4 millió forintos büntetéséről. A Jobbik frakcióvezetőjét azért büntette meg Kövér, mert egy zsák krumplit tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára.

A szavazást követő felszólalásában Jakab Péter azt mondta, hogy 

"Képviselőtársak, szégyen, hogy akkor, amikor egy ország a válság ellen küzd, akkor önök itt azzal szórakoznak, hogy 4,4 millióra büntessenek egy zsák krumpliért”

- emelte ki a jobbikos politikus, hozzátéve: ha egy “egy ajándék, adriai luxusjachtozást vittem volna a miniszterelnök úrnak, azt ugye elfogadta volna”.

Amikor az ellenzéki politikus, a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az Elios-ügyét szerette volna firtatni, akkor a kikapcsolták Jakab mikrofonját. Az Országgyűlés alelnöke, a KDNP-s Latorcai János előbb arra kérte Jakabtól, hogy az ügyrendbeli felszólalását mondja, majd nem adta vissza a szót neki.

A döntésről és a körülményekről szóló videót a z ellenzéki párt közzé is tette a Facebookon:

Az országgyűlési törvényt tavaly decemberben kormánypárti képviselők kezdeményezésére módosították, hogy szigorúbban legyenek büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők. Legsúlyosabb esetben hathavi tiszteletdíj-elvonással lehet sújtani egy képviselőt.

Az új szabályok hatályba lépése óta most, Jakab Péterre szabta ki a házelnök a legmagasabb összegű bírságot.

Jakab Péter: Orbán Viktor egy vérbeli maffiózó

A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor egy olyan apafigurát jelenít meg, aki azt hiszi, mindent tud a világról és majd ő megmondja a gyerekeknek, megmondja a magyaroknak, hogy mire van szükségük vagy mire nincs, és olykor ki is oktatja őket.

"2022-ig még ők büntetnek. Utána mi jövünk!"

A világ legdrágább krumpliját magáénak tudó pártelnök-frakcióvezető külön videóban mondott véleményt a "133 legbátrabb" büntető szavazatáról. Közölte, nemzetközi bírósághoz fog fordulni, amit

5-6 év múlva meg is fog nyerni.

Azonban arra kérte a választókat, ők ne várjanak addig, hanem

legkésőbb 2022-ben tegyünk pontot az Orbán-rendszer végére!