„Vagy éhenhalunk, vagy belehalunk a munkába. Egyik sem vonzó alternatíva"

„Vagy éhenhalunk, vagy belehalunk a munkába. Egyik sem vonzó alternatíva"

Beszámoló a Jobbik vezető politikusainak kerekasztal-beszélgetéséről

A bérunió, a kivándorlás és a régiós szinten is gyalázatos magyar fizetések voltak a fő témái a Jobbik vezetőinek kerekasztal-beszélgetésén, a párt fővárosi Nemzeti Majálisán. A beszélgetésen Sneider Tamás pártelnök, Z. Kárpát Dániel alelnök és Jakab Péter szóvivő beszélt a közelgő uniós választás tétjéről.

„A multicégek kiszolgálása folyamatos”

„30 éve már folyamatosan a multik érdekeit szolgálják a regnáló kormányok a magyar munkaerő kizsákmányolásával.”

- ezzel a ténymegállapítással nyitotta a beszélgetést Z. Kárpát Dániel a moderátor felvezetője után. A Jobbik alelnöke az EP-választás tétjével kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: Magyarország az EU-n belül utolsó előtti a fizetések rangsorában, a régió országaihoz képest is nőtt a lemaradás, de a kormány által példaként állított Ausztria szintjéhez viszonyítva is, ezt kell megállítani.

„A multicégek kiszolgálása folyamatos.”

Z. Kárpát szerint a tékozló és pazarló Gyurcsányéknál is nagyobb támogatást nyújtanak Orbán Viktorék a multiknak, amelyek a közteherviselést is sokszor elkerülik, pedig nem lenne rá szükségük. Ez a Jobbik alelnöke szerint a Fidesz szégyene.

A Jobbik a bérunió részeként „újratárgyalná a multikkal kötött kormányzati megállapodásokat”, és a többi közt a termelékenységhez kötnék a bérek növelését. Ezzel Z. Kárpát szerint elérnék, hogy a fizetések régiós összevetésben is növekedjenek.

A Jobbik szerint a bérfelzárkóztatást az adórendszer átalakításával is lehetne segíteni. Nemcsak az adóék brutális, de erre a kkv-knak nem nyújt segítséget senki, ráadásul a világbajnok áfa is brutális terhet ró a magyarokra.

„Orbán Viktor szavakban a magyar családok pártján áll, tettekben ez már nem valósul meg.”

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/ArF9J63wsQk.jpg?itok=XVx1_GzE","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=ArF9J63wsQk&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Jakab Péter: van pénz munkaerőre, csak nem a magyarokra

Az országon belüli bérkülönbségekről Jakab Péter beszélt. A politikus ezt azzal érzékeltette, hogy "tele van Budapest Diósgyőr szurkolóval", hiszen Borsod megyéből a főváros felé vándorolnak az emberek. Hangsúlyozta,  Szabolcs megyében ma lehet annyit keresni, mint amit a fővárosban 10 évvel ezelőtt.

És mi erre a kormány válasza?! Tessék elköltözni – magyarázta a jobbikos politikus.

Jakab Péter felidézte azt is, Bodó Sándor államtitkár a parlamentben örömét fejezte ki, hogy Borsodban már 100 ezer forintot lehet keresni, és ez több mint 2009-ben. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány szerint az alacsony bér versenyelőny, nem pedig probléma. Ez egyébként a számok nyelvén azt jelenti, hogy Miskolcból 13 ezren, a megyéből pedig 70 ezren költöztek el az elmúlt időszakban.

Emlékeztetett arra is, hogy van pénz a munkaerőre, hiszen a MOL 12 milliárd forintot kapott „török munkahelyteremtési támogatásra”.

„Vagy éhen halunk, vagy belehalunk a munkába. Egyik sem vonzó alternatíva. Szégyen!"

– utalt a német multik által tollba mondott rabszolgatörvényre.

Sneider Tamás: ez egy genocídium!

Sneider Tamás szerint a vidék társadalma a néma pusztulás állapotában van. Elképesztőnek nevezte a népességcsökkenést, a kivándorlást, a családok szétszakadását. Ha lemegyünk egy hevesi faluba, ott a tehenészetek nem magyarokat, hanem indiaiakat dolgoztatnak – tette hozzá a Jobbik elnöke.

A politikus szerint ez a Kárpát-medencére kivetítve azt jelenti, hogy az elmúlt 40 év folyamán a 13,5-ből 11 millióra csökkent le a magyarság létszáma, és ezt a demográfiai válságot még az sem egyensúlyozta, hogy a félmilliós cigányság egymillióra növekedett.

Jelen pillanatban minden egyes évben 130 ezerrel csökken a lakosság, ez egy genocídium, világháborús években csökkent így a magyarság lélekszáma – szögezte le.

A politikus úgy látja, a radikalizmus mellett szükség van a szakmaiságra is, aminek viszont híján van a Fidesz. Szerinte a vidéken nem megoldás a falusi csok, bérunióra van szükség. De Sneider Tamás szerint Mészáros Lőrinc nem érdekelt abban, hogy a magyar munkavállalói kétszer annyit keressenek.

Beszélt Sneider Tamás arról is, hogy parlamenti jegyzőként látja, hogy honnan érkeznek diplomaták tárgyalni az Orbán-kormánnyal. Szerinte az, hogy csak egzotikus országokból, illetve keletről érkeznek, jelzi, hogy a magyar kormány elszigetelt az EU-ban.

A pénz ott van Mészáros Lőrincnél

Jakab Péter arra a kérdésre, hogy a Jobbik elképzeléseit, mint például a Férfiak 40 vagy a Bérunió - miből lehetne előteremteni, úgy válaszolt:

"Az alap a tisztesség. És honnan lesz pénz? Ott a pénz Mészáros Lőrincnél"

Mint mondta: nem a lopott pénzt lesz nehéz visszaszerezni, hanem az agymosást eltakarítani, a propagandát megszüntetni és a morált visszaállítani - sorolta a párt szóvivője. 

Szerinte a Fidesz hatalma a tájékozatlanságra és közönyre épít: a választóknak három csoportja van, az elsőnek elég a propaganda, a második, bár nem nyeli be a propagandát, de azt gondolja, hogy ha ilyen szinten van a politika, akkor már inkább el sem megy a szavazni. 

"És van a harmadik csoport, amely azt mondja, hogy nem nyeli le a propagandát, de akkor is elmegyünk szavazni, mert nekünk nem elég a plakát, nem elég az agymosás. Ezek az emberek a legveszélyesebbek a hatalomra nézve."

Jakab szerint ott tartunk, hogy ebben a legatyásodott országban a Fidesz csekket küld a szimpatizánsoknak, hogy küldjenek pénzt.

"A tolvaj kifosztja a házamat, de otthagy egy levelet, hogy azért még adjak neki pénzt."

Mint mondta: ennek az országnak a legnagyobb baja a lopás és korrupció, amit ha megszüntetünk, akkor lesz pénz oktatásra, egészségügyre és bérfelzárkóztatásra. 

"Lenne itt pénz, csak nem kell ellopni. Nem jobb, nem bal, hanem a tisztesség az alap"

- zárta a gondolatait Jakab. 

„Nem volt szájkarate, becsicskulás volt”

A moderátor felvetette, hogy ugyan sokan egyetérthetnek, mégis az emberek többsége a Fideszre szavazott, mert azt ígérték, hogy megvédik őket a migránsoktól.

Z. Kárpát Dániel szerint az ország többsége soha nem szavazott a Fidesz nevű gazdasági társaságra, soha nem kaptak annyi voksot, mint amekkora parlamenti többséggel rendelkeznek. A Jobbik-alelnök szerint részben a határőrség helyreállításával lehetne hatékonyan megvédeni a határt, nem az a megoldás, hogy máshonnan vonnak el egyenruhásokat.

„Egy önálló határőrséggel kell elérni a valódi zéró toleranciát, tehát sem gazdag, sem szegény migránst nem akarunk itt látni.”

Sorra vette a fideszes haverokat milliárdossá tevő a letelepedési kötvényeket, majd rögtön javította magát a Fidesz által idecsődített vendégmunkásokkal kapcsolatban, akik a Jobbik által hangsúlyozott 86 ezerrel szemben már bőven 100 ezer felett vannak. Pedig

„Jelen pillanatban 600 ezer olyan ember van Magyarországon, aki választásán kívül a fekete-, vagy a szürkegazdaságban kényszerül dolgozni.”

Z. Kárpát szerint először az ő helyzetüket kellene rendezni és azokét a magyar emberekét, akik az infrastrukturális hiányosságok miatt nem tudnak elhelyezkedni. A Fidesz ezt a problémát megoldhatná, de helyette inkább vendégmunkásokat csődítenek ide, a fejlesztésre használható pénzt pedig a multiknak adják. A Jobbik-alelnök úgy fogalmazott: ez inkább egy tudatos népességcserét jelez, hiszen hatékony kormányzati politikával nem lenne szükség migránsokra.

„Nem hitték el Fidesz-szavazók azt, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt igényelhetik a bevándorlók.”

A jobbikos politikus a békásmegyeri standolásán történteket ismertetve arról beszélt, hogy az általa megkérdezett miniszter szerint azért jár a CSOK a migránsoknak, mert így felelt meg az EU-s szabályoknak. Ezt Z. Kárpát úgy összegezte:

„Nem volt szájkarate, becsicskulás volt.”

Ne legyen új Trianon!

Sneider Tamás kérdést kapott arról, hogy mennyire felelős az Orbán-kormány politikája.

A Jobbik elnöke ezzel kapcsolatban felidézte, hogy már Gyurcsányi-időszakra is jellemző volt a különböző társadalmi rétegek egymással való szembeállítása.  Ezt nemzetrombolásnak nevezte, amivel tönkreteszik a mindennapjainkat. Úgy tapasztalta, hogy a magyar emberek a szegénység és a közhangulat miatt nem derűsek. Meg kell haladni a különböző társadalmi csoportok egymásra ugrasztását – fogalmazott.  

Sneider Tamás szerint viszont a Fidesz abban érdekelt, hogy ne tudjanak a magyar emberek egységesen fellépni az Enyveskezű ellen. Egy szolidáris nemzeti néppártként ezt az üzenetet kell eljuttatniuk mindenkihez. Megállapította azt is, Orbán Viktor nem mer vitázni, csak hebegni-habogni tud, és retteg a Jobbiktól, amely párt ellenzéki palettán a legkeményebben, és a legszakmaibban tudja felvállalni a javaslatait.

A bevándorlás kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzés szita-jellegű, és már az osztrák határőrök is érzékelik, hogy ezres nagyságrendben jelennek meg a hazánk nyugati határánál a bevándorlók.

A vendégmunkások kapcsán egyértelműsítette a Jobbik álláspontját: „harcoljunk a genocídium ellen, hogy kicseréljék a magyar lakosságot!”

Sneider Tamás emlékeztetett: átéltük mi már ezt Trianon előtt, hogy a környező országokból százezrek vándoroltak be Magyarországra.

„Ne engedjük meg, hogy az Enyveskezű újabb Trianont hajtson végre!”

– fogalmazott.

Jakab Péter: óriási a belpolitikai tétje a választásnak

"Tudomásul kell venni, a gyengét a rezsim eltiporja, az erős viszont a rezsimet fogja"

Mint mondta: tavaly áprilisban nem ért véget a választás, és amikor a támadások után is azt hitte a hatalom, hogy végünk, erre válaszul rekordidő alatt összeszedtük az aláírásokat.

"Május 26-án meg kell védeni az országot, és akkor mi leszünk az erősek. Faluról falura, városról városra kell visszafoglalni az országot"

Sneider Tamás: a választás tétje a szabadság

"Ha Fidesz túlnyerné magát, akkor még nagyobb lesz a megfélemlítés, még több vállalkozást rabolnak el és még több egzisztenciát tesznek tönkre"

Sneider szerint a tét az, hogy egy jó eredmény megtörheti a Fideszt. Mint mondta: a nagyvárosokban szinte mindenhol jó eséllyel verhető a hatalom.

Értékelése szerint egy jó őszi eredmény azt is eredményezheti, hogy egyre több korrupciós bűncselekmény kerül napvilágra, ami jóvoltából megkezdődhet a Fidesz erodálása.

A közöny ellen küzdenek

Z. Kárpát Dániel szerint a választás nem elsősorban politikai kérdés, hanem a depresszió legyőzéséréről"

Mint mondta: a közöny ellen küzdünk.

"Következmények nélkül maradhat-e a korrupt és pöffeszkedő kormányzás"

Ezt kell legyőznünk végre - zárta Z. Kárpát Dániel.