Japánban újraindítanak egy atomreaktort

A délnyugat-japáni Kagosima prefektúrában található létesítményt üzemeltető konszern, a Kyushu Electric Power hétfőn bejelentette, hogy a szendai atomerőmű első blokkját helyi idő szerint kedden délelőtt újra bekapcsolják. A reaktor péntektől fog áramot termelni. A vállalat közlése szerint a 31 éves blokk - amely a fővárostól, Tokiótól alig ezer kilométerre délnyugatra található - szeptember elejére éri el a teljes termelési kapacitását.
    
A szendai 1-et még 2011 májusában kapcsolták le a hálózatról rutinmunkák elvégzése végett.
    
A lakosság bírósági úton próbálta megakadályozni az atomerőmű újraindítását, de nem járt sikerrel.
    
A szigetországban a 2011. március 11-i földrengés és szökőár nyomán Fukusimában bekövetkezett katasztrófa következményeként nagyjából két éve mind a 48 kereskedelmi reaktor üzemen kívül van.
    
A szendai 1-es reaktor újraindítása sikert jelent az atomenergiához való visszatérést szorgalmazó Abe Sindzó japán kormányfő számára.
    
Az atomerőműveket üzemeltető konszernek a japán energiaszükségletet jelenleg hőerőművek segítségével fedezik, ezek működtetéséhez azonban drága kőolajat és földgázt kell behozni a nyersanyagban szegény országba.
    
A fukusimai szerencsétlenséget megelőzően Japán áramszükségletének körülbelül harmadát atomenergiából fedezte, így a kormány a társadalmi ellenállás dacára vissza óhajt térni a nukleáris erőművek használatához. A közvélemény-kutatások szerint a japánok többsége ellenzi ezt a tervet.
    
A szendai létesítmény tavaly szeptemberben elsőként teljesítette a fukusimai üzemzavar nyomán az országban bevezetett új biztonsági előírásokat, amelyek a japán kormány szerint a "legszigorúbbak" a világon. Csak azok az atomerőművek indulhatnak újra, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. "Energiapolitikánk szempontjából fontos azoknak az atomreaktoroknak az újraindítása, amelyek biztonságossága megerősítést nyer" - hangsúlyozta Szuga Josihide kormányszóvivő.
    
Hétfőn mintegy 200-an tüntettek a szendai atomerőmű előtt. A demonstrálók között volt Kan Naoto is, aki a fukusimai szerencsétlenség idején Japán kormányfői székében ült, és még hivatali ideje alatt a nukleáris energia szószólójából annak határozott ellenzőjévé vált.
    
A nukleáris katasztrófa miatt 160 ezer ember vesztette el otthonát.
    
A kelet-ázsiai országban éppen a napokban emlékeztek meg a 70 évvel ezelőtti hirosimai és nagaszaki atomtámadásról.