Trump veje a palesztinokról: "ők a probléma, nem pedig a megoldás részei"

52 halott, 2400 sebesült.

Az Egyesült Államok Jeruzsálembe áthelyezett nagykövetségének megnyitási ceremóniáján mondott beszédében Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója a Gázai övezet határán tüntető palesztinokról azt mondta, ők "a probléma, nem pedig a megoldás részei".

Mindezt valószínűleg annak tudatában nyilvánította ki - többek között a magyar nagykövet, Nagy Andor jelenlétében -, hogy az izraeli hadsereg éles lőszerrel lövi a palesztint tüntetőket. Mint ismert, Donald Trumpot már ideje korán figyelmeztették, véres következményei lesznek annak, ha megbolygatja a palesztin-izraeli viszont, és nyíltan beáll Tel-Aviv mögé.

Ismert az is, hogy Jeruzsálem státuszának megváltoztatása ellen felszólalt Oroszország, és az Európai Unió is. Kivételt ez alól Ausztria, Csehország, Románia és Magyarország jelentett. Utóbbi négy állam nagykövete ugyanis jelen volt a megnyitón.

(Címlap- és borítókép - balról: Benjamin Netanyahu, Izrael miniszterelnöke, mellette felesége, Sara Netanyahu, azután Jared Kushner, valamint felesége, aki egyben Donald Trump elnök lánya, Ivanka Trump).