Hiába jutott fel az elitbe a magyar jégkorong-válogatott, az edző távozik

Hiába jutott fel az elitbe a magyar jégkorong-válogatott, az edző távozik

Nem hosszabbítja meg szerződését Sean Simpson, a világelitbe feljutott magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. A szövetség hétfői tájékoztatása szerint a szakvezető a ljubljanai világbajnokság után közölte végső döntését, amely - mint azt a szakvezető hangsúlyozta - független a vb-szerepléstől.

Simpson vezetésével a nemzeti csapat a hónap elején a ljubljanai divízió I/A világbajnokságon a második helyen végzett, és így 2008 és 2015 után, történelme során harmadszor feljutott a világ legjobbjai közé. A magyar együttes a május 8-án zárult vb-n 5-1-re verte a dél-koreaiakat, 2-1-re a litvánokat, majd 5-1-re kikapott a szlovénoktól, végül 4-2-re nyert a románok ellen. A tornán nem szerepelt a csoport két legerősebb csapata, a francia és az osztrák válogatott, amely az élvonalbeli orosz és a fehérorosz együttesnek az ukrajnai háború miatti kizárásával automatikusan résztvevője lett az elit vb-nek.

"A döntés abszolút személyes, a családommal egyeztetve született meg, nem sportszakmai okokból, így teljesen független az A csoportba jutásunktól, attól függetlenül is így határoztam volna"

- írta nyílt levelében Sean Simpson. - "Élveztem a Magyarországon töltött időszakot, mindenki, aki körülöttem dolgozott, fantasztikusan állt hozzám. 62 éves vagyok, meglehetősen hosszú edzői karrier áll mögöttem, sok időt töltöttem el Európában, itt az idő valami mást csinálni, és megtalálni életem következő állomását."

A szakember szerint fantasztikus lenne, ha Magyarország és Szlovénia elnyerné az A csoportos világbajnokság megrendezését, ez hatalmas lehetőséget jelentene a magyar és a szlovén hokinak is, a torna a világszínpadra tenné a két országot.

"A világbajnokság megrendezése nagyszerű terep lenne a magyar jégkorong számára. Remélem, a nemzetközi szövetség Magyarország és Szlovénia mellett dönt"

- tette hozzá.

Sipos Levente, a magyar szövetség főtitkára a közmédiának elmondta: amire szerződött, azt maradéktalanul elvégezte Simpson, ugyanakkor nagyon sajnálják, hogy nem folytatja a munkát. Kiemelte: a kapitány két évre írt alá a családjával egyeztetve, és most, amikor új szerződést kellett volna kötni, akkor is a környezetével megbeszélte el.

Az utódkereséssel kapcsolatban a főtitkár hangsúlyozta, hogy "néhány" jelölttel tárgyalnak már, és szeretnék mielőbb megtalálni az új szövetségi kapitányt.

"Azt látni kell, hogy az A-csoportban más esélyeink vannak, mint a divízió I/A-ban, de ez egy izgalmas feladat, nagyon erős csapatokkal fogunk megmérkőzni az élvonalban"

- tette hozzá Sipos Levente.

Simpson az első szövetségi kapitány Magyarországon, akinek irányításával felkerült a válogatott a 16-os élvonalba, de mégsem viszi tovább a csapatot. Pat Cortina 2008-ban Szapporóban, míg Rich Chernomaz 2015-ben Krakkóban dolgozott kapitányként úgy, hogy a rákövetkező évben az A-csoportban is vezette a magyar nemzeti együttest.

Magyarország Szlovéniával közösen megpályázta a jövő évi elit vb rendezését, amelyet eredetileg Szentpétervár kapott, ám az oroszoktól az ukrajnai háború miatt a nemzetközi szövetség elvette a jogot. A másik pályázatot a finnek és a lettek adták be közösen.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}