Életveszélyesen fenyegették az ellenőrt, de nem lett következménye

Életveszélyesen fenyegették az ellenőrt, de nem lett következménye

A Jobbik elnöke a belügyminisztertől vár hatékonyabb fellépést.

Folyamatosan fenyegetik a MÁV ellenőreit, de az esetek többségében a rendőrség csak akkor lép közbe, ha bánzalmazzák is a jegyvizsgálókat. A Vasutasok Szakszervezete elnöke szerint a szigorúbb büntetésnek és a testkameráknak visszatartó ereje lenne, de az illetékesek szerint a kiszabható büntetés így is elég elrettentő. A Jobbik elnöke egy vasutast ért újabb életveszélyes fenyegetés után a belügyminisztert kérdezi arról, hogy mit tesznek a régóta fennálló probléma megoldásáért, a munkájukat végző ellenőrök megvédéséért.

"Nemrég úszta meg felfüggesztett börtönnel egy külföldi, aki megrugdosott egy ellenőrnőt Győr környékén, mert nem volt jegye"

- ezzel a történettel szemlélteti Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke, hogy miért lenne szükség a Btk. szigorítására. Az érdekképviseleti vezető az Alfahírnek azt mondta: mindennapos, hogy fenyegetik, szidalmazzák vagy leköpik az ellenőröket, de ennek általában semmi következménye nem lesz.

Nem csak a menetjegy nélküli utasok kötnek bele a MÁV-alkalmazottakba. Meleg János azt mondta: akkor is őket veszik elő a "hevesebb vérmérsékletű utasok", ha késik a vonat, műszaki hiba miatt álla forgalom, vagy csak kevés a hely.

Ha megverik az ellenőrt, akkor a rendőrség rendkívül gyorsan a helyszínre ér, a verbálisan inzultált jegyvizsgálók azonban csak a pszichológus segítségét kérhetik, ha nem tudják feldolgozni a történteket.

Az érdekképviselet vezetője szerint a testkamerának ugyan van visszatartó ereje, de "a rendszer egyelőre csak tesztüzemben működik Mátészalka környékén", az eszközök beszerzése folyamatban van.

Hiába van tanú, a garázdáknak van igaza

"Június 25-én, az esti órákban két félmeztelen férfi szállt fel Gárdonyban (20:02 óra magasságában), a Déli Pályaudvarra tartó vonatra. Menetjeggyel nem rendelkeztek, a jegyeket ellenőrző jegyvizsgálót pedig többször, hangosan, életveszélyesen megfenyegették."

Ezt már Sneider Tamás írja a Pintér Sándor belügyminiszternek címzett kérdésében. A Jobbik elnöke azt írja, hogy két fenyegetés között még elhangzott az is, hogy „Hívjál rendőrt b***meg! Az egyik utas így is tett, Kelenföld előtt hívta a 107-et és közölte, hogy mielőbbi segítséget kér a Déli Pályaudvarhoz, mert életveszélyesen megfenyegették a jegykezelőt." 

A bejelentőt – aki Kelenföldig utazott – ugyan pár perc múlva visszahívták, de az ügyből végül nem lett semmi. A rendőrség szerint "a bejelentésben említett jegyvizsgáló részéről bejelentés nem érkezett", de a bejelentő, aki már Kelenföldön leszállt a rendőröknek "nem tudott pontos személyleírást adni" a két félmeztelen, 30-35 év körüli 170-178 cm közötti férfiről, akik közül az egyik szakállas volt. 

Sneider Tamás szerint az üvöltözve fenyegetőző garázdáknak végül igaza lett:

"Lehet hívni rendőrt, de minek? Hiszen úgysem történik semmi."

A Jobbik elnöke abban bízik, hogy a belügyminiszter személyesen veszi kézbe az ügyet és reméli, hogy a kormány mindent megtesz a hasonló esetek hatékonyabb felderítéséért. Arra is választ vár a tárcavezetőtől, hogy

"Mit tegyenek még a polgárok az észlelt bűncselekmény kapcsán kért azonnali segítségkérésen túl annak érdekében, hogy a vasúton is helyreálljon a törvényes rend, ezáltal senkinek se kelljen közvetlen fizikai veszélyhelyzetet átélnie."