Jelentős területeket foglaltak vissza a szíriai kormányerők

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező OSDH közlése szerint a harcok a Damaszkusz melletti Kelet-Gútában csütörtök reggel kezdődtek. A szíriai hadsereg és a Hezbollah libanoni fegyveres szervezet elfoglalták Deir-el-Aszáfír külvárost, majd több más területet is irányításuk alá vontak a térségben. A Hezbollahhoz közel álló al-Manar televíziócsatorna szerint a csütörtöki harcok a hadsereg a felkelők ellen indított új hadműveletének részét képezik.

A helyi koordinációs bizottság (LCC) nevű aktivistacsoport és az OSDH szerint a szíriai kormányhoz hű erők az ostromgyűrűbe zárt kelet-gútai körzetet élelmiszerrel ellátó mezőgazdasági területeket foglaltak el a térség déli részén. A felkelőbarát Orient News televízió szerint a kormányerők „teljes egészében irányításuk alá vonták” Kelet-Gúta déli részét. Az OSDH szerint több száz család menekült el Deir-el-Aszáfírból a heves harcok miatt.

Rámi Abdur-Rahmán, az OSDH vezetője szerint bár Kelet-Gúta nagy része továbbra is a felkelők kezén van, a kormányerők térnyerése további előrenyomulások előtt nyithatja meg az utat. A felkelőszervezetek 2012 óta tartották irányításuk alatt a térséget, a szíriai fegyveres erők válaszképpen fokozatosan ostromgyűrűbe zárták az ellenséges övezetet. A térségben rekedt lakosok és a felkelők a helyi mezőgazdasági területekre és csempészútvonalakra hagyatkoztak az élelmiszer és más szükségleti cikkek beszerzéséhez.

A szíriai állami média szerint a hadsereg kihasználta azt, hogy egymás ellen harcolnak a felkelők a térség irányításáért. A Dzsais al-Iszlámot tekintik a legerősebb felkelőszervezetnek Kelet-Gútában, ugyanakkor az utóbbi hetekben heves harcok bontakoztak ki e szervezet és más csoportok között a térség irányításáért. Megfigyelők szerint az utóbbi három hétben mintegy 500-an estek el az összecsapásokban.