Állítólag kivégeztek egy magyar férfit Jemenben

Állítólag kivégeztek egy magyar férfit Jemenben

Áprilisban dél-jemeni milícia tagjai raboltak el egy magyar állampolgárt. A muszlim hitre áttért férfiért váltságdíjat követeltek, de mivel nem kapták meg ezért halálra kínozták – állítja az Orientalista Blog a Yemen Akbhar oldalra hivatkozva.

Az arab hírportál egy jemeni aktivistára Adel Al-Huseinire hivatkozik aki szerint a magyar férfit az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott dél-jemeni milícia fegyveresei rabolták el majd megkínozták és megölték.

Adel Al-Husseini Twitter oldalán először még április végén számolt be az esetről, majd május 8.-án egy újabb twitteres üzenetben emlékeztett a gyilkosságról.

Külgazdasági és Külügyminisztérium nem erősítette meg eddig a ezeket az információkat, így nem tudjuk, hogy valóban igazak-e. 

Az Arab-félsziget délnyugati peremén fekvő országban 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

Az Index információi szerint Kimo, vagyis Koltai György korábban a Parázsló Hamvak nevű zenekar tagja volt. Hatalmas zenerajongóként ismerték, népzenét gyűjteni ment Jemenbe.