Az ENSZ BT minden jemeni húszira kiterjesztette a fegyverembargót

Az ENSZ BT minden jemeni húszira kiterjesztette a fegyverembargót

A jemeni kormány ellen lázadó minden húszira kiterjesztette a fegyverszállítási tilalmat az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői határozatával, amelyet az Egyesült Arab Emírségek indítványozott, és Oroszország is támogatott.

A tilalom eddig csak egyes személyekre és vállalatokra terjedt ki. A határozatot 11 igen szavazattal, Norvégia, Mexikó, Brazília és Izland tartózkodása mellett fogadták el.

Az Iránnal, a síita húszik támogatójával jó viszonyt ápoló Oroszország szavazatát diplomaták azzal magyarázták, hogy Moszkva cserében elérte: az Egyesült Arab Emírségek tartózkodjon az ENSZ-ben az Ukrajna elleni orosz támadásról tartandó szavazásokon - írta az AFP francia hírügynökség.

Az Egyesült Arab Emírségek, amely január óta a Biztonsági Tanács nem állandó tagja, és keddtől egy hónapon át tölti be a testület soros elnöki tisztét, igen aktív az ENSZ-ben a jemeni kérdésben.

Az ENSZ adatai szerint mintegy 380 ezer ember halt meg a jemeni polgárháborúban, többségük a háború közvetett következményei - az ivóvíz hiánya, éhség és betegségek - miatt, több millió lakos pedig otthona elhagyására kényszerült.

(MTI nyomán)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}