ENSZ: több mint kétmillió gyereket fenyeget éhezés idén Jemenben

ENSZ: több mint kétmillió gyereket fenyeget éhezés idén Jemenben

Több mint kétmillió öt éven aluli gyereket fenyeget éhezés idén Jemenben - figyelmeztetett az ENSZ több ügynöksége pénteken.

A jelentés szerint az érintett 2,3 millió kiskorú egyhatodának életveszélyes lesz az állapota, ami jelentős növekedés az előző évi számokhoz képest - hangsúlyozza az MTI.

Emellett mintegy 1,2 millió terhes vagy szoptató nő is súlyos alultápláltságnak lesz kitéve - tudatta a Világélelmezési Program (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Nemzetközi Gyermekalap (UNICEF) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO).

Súlyosbodik Jemenben a humanitárius válság: vége szakadhat az ENSZ segélyprogramjainak

Vége szakadhat az ENSZ jemeni segélyprogramjainak pénzhiány miatt, dacára az országot sújtó humanitárius válságnak - közölte a világszervezet szerdán. A tizenöt legfontosabb ENSZ-segélyprogramot már csökkentették vagy leállították, további harminc program sorsáról pedig az elkövetkező hetekben döntenek, amennyiben nem jut pótlólagos forrásokhoz a világszervezet. Az ENSZ szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget a konfliktus sújtotta ország lakóival.

Kiemelték, hogy az elégtelen finanszírozás megnehezíti a humanitárius programok végrehajtását az országban, az adományozó államok ugyanis nem tettek eleget a vállalásaiknak. Tavaly az ígért 3,4 milliárd dollár helyett mindössze 1,9 milliárd dollárt utaltak át az érintettek.

"Újabb segítségkiáltás ez Jemen számára, ahol minden egyes éhező gyerek egyben egy túlélésért küzdő családot is jelent" - közölte David Beasley, a WFP igazgatója.

"A jemeni válság a konfliktus, a gazdasági összeomlás és a forráshiány mérgező keveréke" - fogalmazott.

Az UNICEF szerint gyakorlatilag mind a 12 millió jemeni gyerek valamifajta támogatásra szorul, akár élelmiszerről, akár pedig egészségügyi ellátásról, ivóvízről vagy oktatásról legyen szó.

"Van azonban megoldás az éhezésre, ami az erőszak beszüntetése, és az élelmiszer" - szögezte le Beasley.

Jemenben már 2014 óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi felkelők, illetve a száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között.

A polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a körülbelül 28 milliós lakosság mintegy 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.