Trump felfüggesztené a palesztinok segélyezését, ha nem folytatják a béketárgyalást

Trump Benjámin Netanjahi izraeli kormányfővel folytatott megbeszélése után kijelentette: a palesztinok semmibe vették az Egyesült Államokat, amikor nem találkoztak Mike Pence alelnökkel ez utóbbi minapi közel-keleti látogatásán.

"Tiszteletlenül viselkedtek a múlt héten, amikor nem fogadták a mi kiváló alelnökünket" - mondta Trump a Netanjahuval tartott találkozón.

"Százmilliókat adtunk nekik", "és ezt a pénzt nem folyósítjuk többet, hacsak nem ülnek le és nem tárgyalnak a békéről"

- jelentette ki az amerikai elnök. 

Trump, aki a 48. Világgazdasági Fórum szünetében találkozott Netanjahuval, hangsúlyozta, hogy célja a közel-keleti béke megteremtése.

Egyelőre nem világos, hogy Trump milyen támogatások felfüggesztéséről beszélt - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta több mint 5 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági segélyt nyújtott a palesztinoknak. 2008 óta az évi segély átlagosan mintegy 400 millió dollár volt, ennek javarészét fejlesztési projektekre fordították.

Washington január közepén már bejelentette, hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millió dollárból.

Trump szerint Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt amerikai elismerése - amely felbőszítette a palesztinokat - a békefolyamat továbbvitele érdekében tett lépés volt.

"A legnehezebb kérdés, amelyről tárgyalniuk kellett, Jeruzsálem státusa volt. Levesszük Jeruzsálemet a napirendről. Nem kell erről többet tárgyalnunk"

- jelentette ki Trump.

Az amerikai elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államot elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként Tel-Aviv helyett. Izrael ezt már régóta szerette volna elérni. Az arab világ és a nemzetközi közösség további nagy része viszont élesen bírálta a lépést. Trump bejelentése egyúttal szakítást jelentett azzal a több évtizedes amerikai állásponttal, hogy Jeruzsálem státusáról az izraelieknek és a palesztinoknak tárgyalások útján kell megállapodniuk. A palesztinok a megszállt Kelet-Jeruzsálemet remélt független államuk fővárosává szeretnék megtenni.