Jobbik: A Magyar Kvóta mellett védett státuszt is biztosítson a kormány a magyar munkavállalóknak!

Jobbik: A Magyar Kvóta mellett védett státuszt is biztosítson a kormány a magyar munkavállalóknak!

Egy miskolci multinacionális vállalat bejelentette, hogy 250 munkavállalót fogad Ázsiából. Egyelőre nem tudni, hol fognak lakni és azt sem, hogy az érintett területen a miskolci lakosságot értesítették-e már arról, hogy több száz betelepülő harmadik országbeli munkavállaló letelepedése, beköltözése várható.

A kormány korábban azt ígérte, hogy ha Magyarországra jön valaki, nem veheti el a magyarok munkáját, de itt Miskolcon, a Joyson nevű cégnél több mint 250, a harmadik világból érkező vendégmunkás lesz - mutatott rá a szerda délben Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, aki mellett Szarka Dénes helyi jobbikos önkormányzati képviselő is felszólalt.

A helyzet az, hogy országosan több tízezer érkezővel kell számolnunk - mondta.

“Felmerül a kérdés számunkra, hogy ha egy külföldi cég, külföldi alapanyagokból, jellemzően külföldön árusított termékeket hoz létre, és még a dolgozókat is külföldről hozza Magyarországra nagyon szerény adófizetési hajlandóság mellett, akkor kinek jó ez? Kinek éri meg ez az egész folyamat?”

- tette fel a kérdést Z. Kárpát.

A konzervatív párt országgyűlési képviselője kifejtette: ezek a cégek ráadásul egyáltalán nem fizetnek be sok adót Miskolcon a magyar költségvetésbe.

Egy gazdasági gyarmati státuszt látunk, és azt, hogy a magyar gazdaságot és a kiváló környezeti adottságokkal rendelkező termőföldünket, vizünket, a jól képzett magyar munkaerőt kiszolgáltatják az érkezőknek

- emelte ki.

Z. Kárpát szerint az is látható, hogy amikor 215 ezer forintos bérrel csábítanak ide filippínókat, az oda fog vezetni, hogy előbb-utóbb letörik a magyarok amúgy is mérsékelt béreit.

Ha pedig a magyarok bérszínvonala tovább romlik - hiszen nyilvánvaló módon őket is gyakrabban fogják túlórára behívni és még keményebb munkakörülményeket kényszerítenek majd rájuk -, akkor ha a magyar munkaerő kiszolgáltatottsága a is tovább fog nőni a munkahelyükön.

A jobbikos politikus felidézte: számtalan olyan javaslatot fogalmaztak meg, amely megoldást jelentene erre a problémára.

“Értetlenül állunk az előtt, hogy az egész vendégmunkásimport szervezője, a kormány, a Fidesz-KDNP nem támogatta ezeket a javaslatainkat, de folyamatosan tesszük az újabb és újabb kísérleteket annak érdekében, hogy az akár Miskolcon, akár máshol, a vendégmunkáskérdéssel kapcsolatban előálló problémák ne ismétlődhessenek meg”

- fogalmazott.

Z. Kárpát Dániel kiemelte:

Magyar kvótát követelnek, mert nem tudni, hogy a Miskolcra érkező 250, majd a további dolgozók hol, milyen elszállásolás mellett, milyen támogatott lakhatásban részesülnek.

Ami biztos, hogy a magyarok lakhatását ezek a multicégek jellemzően nem fizetik. A magyar kvóta rendet tenne ebben a kérdésben. A javaslat lényege, hogy csak olyan multicég nyújthat be bármilyen igényt vagy kérelmet állami támogatásra, amely vállalja, hogy legalább 90%-ban magyarokat alkalmaz.

A Jobbik alelnöke arról is beszélt, sokszor felmerült már, és helyi jobbikosok nyílt levelet is írtak az ügyben, hogy mi történik, ha érkeznek a vendégmunkások, de közben elbocsátják a magyarokat.

A helyzet az, hogy a Jobbik-Konzervatívok erre is megoldást dolgozott ki.

“Ezt a magyarok védett státusza formájában letettük a parlament asztalára, tehát, ha úgy tetszik, akkor a kormánynál pattog a labda, mert a védett státuszról szóló törvénnyel azt tudnánk garantálni, hogy ameddig az érintett multi cégnél akár csak egy hasonló munkakörben dolgozó, hasonló végzettségű vendégmunkás is található, addig ne lehessen elküldeni a magyart”

- mondta Z. Kárpát Dániel.

Teljesen logikus gondolat, hogy ha az állami támogatást ezek a cégek a magyar adófizetők befizetéseiből kapják, abból magyarok által betöltött munkahelyeket támogassanak, ne pedig a harmadik világból ide érkező dolgozók boldogulását.

Azt szeretnénk, hogy a magyar kvóta mellett védett státuszt is biztosítson a kormány, így Miskolcon is garantálva lenne a magyar munkavállalók biztonsága - rögzítette. Merthogy sajnos nem áll jól Magyarország sem a munkahelyek számában, sem pedig a a fizetések tekintetében.

Bár Orbánék előszeretettel beszélnek a munkahelyek számáról, a diákmunkások és a sokszor kényszerből külföldön dolgozó honfitársaink beszámításával az a statisztika egyáltalán nem pontos. Fizetési statisztikában ugyanakkor nagyon-nagyon hátul vagyunk Európában

- tette hozzá.

Szarka Dénes miskolci jobbikos önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a kormány gyakorlatilag hitet tett amellett, hogy külföldi munkaerővel fogják pótolni a hiányzó magyar munkaerőt hazánkban.

Elhangzott már az is, hogy félmillió munkavállalóról lehet szó, de természetesen láthatjuk, hogy a külföldi multinacionális vállalatok kiszolgálása érdekében ez a szám biztos, hogy nem fog megállni

- fogalmazott.

Szarka elmondása szerint meglepődve tapasztalták, hogy egy miskolci multinacionális vállalat is bejelentette, hogy 250 munkavállalót fogad Ázsiából. A hír hallatán azonnal megfogalmazták azt a nyílt levelüket, amire a mai napig nem kaptak még választ.

A levélben arról érdeklődtek, hogy kik lesznek ezek a munkavállalók, milyen munkakörökbe fognak megérkezni, valamint hogy milyen garanciát tudnak arra vállalni, hogy magyar munkavállalót nem fognak elbocsátani akkor, amikor ezek a munkavállalók megérkeznek a Fülöp-szigetekről, vagy Ázsia bármely pontjáról.

Szarka kifejtette:

Egyelőre nem tudják, hol fognak lakni és azt sem, hogy az érintett területen egyébként a miskolci lakosságot értesítették-e már arról, hogy itt több száz betelepülő munkavállaló letelepedése, beköltözése várható. De az is kérdéses, hogy jönnek-e még további migránsmunkások és hogy ehhez milyen állami, kormányzati támogatást fog kapni a cég.

Szarka Dénes hangsúlyozta, ezekre a kérdésekre akarnak válaszokat kapni, főleg most, amikor egyrészt egyre több helyről érkeznek a hírek arról, hogy magyar dolgozókat bocsátanak el külföldi cégeknél, másrészt pedig legalábbis a propaganda szintjén rendkívüli módon fókuszba került a szuverenitásvédelem.

Azonnali intézkedéseket követelünk a kormánytól, legyen szó akár a magyar dolgozók védett státuszáról, akár a magyar kvótáról, hogy ne fordulhasson elő az, hogy több százezer migráns betelepülése jelentős és visszafordíthatatlan változásokat idézzen elő Magyarország kulturális, társadalmi életében

- zárta sorait Szarka.

(Címlapkép és fotók: Béli Balázs/Alfahír)