Brenner Koloman: Ne az egyetemistákat és az oktatókat büntessék a fideszes kormány hibájából!

Brenner Koloman: Ne az egyetemistákat és az oktatókat büntessék a fideszes kormány hibájából!

Ameddig fideszes alapítványi fenntartású a magyar egyetemi világ 80 százaléka, addig ezek az intézmények nem kaphatnak az EU Erasmus-ösztöndíjaiból, illetve a Horizont kutatási támogatásokból sem. Ez nagyon komoly hátrány mind az egyetemisták, mind az oktatók szempontjából, illetve a kutatói együttműködést is hátráltatja 

- hívta fel a figyelmet Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy a fideszes vezetésű egyetemek nem kaphatnak uniós támogatásokat az Erasmus+ programon keresztül, mert az európai döntéshozók összeférhetetlennek tartják, hogy politikai vezetők dönthetnek közpénzek kifizetéséről olyan szervezeteknek, amelyekben maguk is alkalmazottak és döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek.

Brenner Koloman jelezte, az egyetemi autonómia és az akadémiai szabadság Európa tanácsi jelentéstevőjeként, volt egyetemi vezetőként korábban többször is hangsúlyozta, hogy a közalapítványi forma csorbítja az Európában a középkor óta igazi konzervatív értékként kezelt autonómiát. A jobbikos képviselő a Facebookon megjelent posztjában elmondta, a 21. században az egyetemek olyan tudásközpontok, és olyan formában képzik a tanárokat, hogy aztán a magyar polgárok minél szélesebb köre legyen felvértezve azokkal a tudáshalmazokkal és készségekkel, amelyek egy gyarapodó és kiteljesedett élethez szükségesek.

Felszólítjuk tehát a fideszes kormányt, hogy azonnal kezdje meg az alapítványi fenntartású intézményekkel a tárgyalásokat arról, hogy minél előbb – különösen a nagy tudományegyetemek – visszakerüljenek állami fenntartásba, ahogy az a kontinentális Európában mindenhol szokásos. Aktív fideszes minisztereknek és a párthoz köthető személyeknek semmi keresnivalójuk a kuratóriumokban. A klebelsbergi konzervatív fordulat keretén belül, amelyben a mi politikai közösségünk hisz, nemcsak a közoktatásra, hanem a felsőoktatásra is kiemelt figyelmet és támogatást kell juttatni a jelenlegi nehéz gazdasági és szociális válságban. Ez a valódi konzervatív politika és értékválasztás!