Az ellenzéki képviselők szerint a kormány meg akarja félemlíteni őket

Ha kell a nemzetközi fórumig is elmennek.

Ma délelőtt a Házbizottság nem tudott döntésre jutni, hogy pontosan milyen mértékű büntetést szabjanak ki az ellenzéki képviselőkre. Ráadásul az ülést nem is Kövér László, hanem Hende Csaba vezette.

Az ülés utáni sajtótájékoztatón, a DK-képviselője, Vadai Ágnes úgy nyilatkozott, mivel nem sikerült az ügyben döntést hozni, ezért várhatóan erről a kérdésről a Parlament fog határozni.

Vadai hozzátette, hogy valamennyi ellenzéki párt elfogadhatatlannak, úgy céljában, mint mértékében törvénytelennek tartja a szankciókat.

Abban az LMP, a Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP és a DK is egyetértett, hogy az esetleges szankciók esetén, valamennyi hazai és nemzetközi fórumon meg fogják támadni a vonatkozó határozatokat.

Az LMP országgyűlési képviselője, Schmuck Erzsébet közölte:

„Nem mi sértettük meg a Ház méltóságát, hanem azok, akik elfogadták ezt a törvényt, ők sértették meg a magyar emberek méltóságát.”

A Jobbik képviselője, Brenner Koloman kijelentette, hogy mind a büntetések tényét, mind pedig a mértékét elutasítja a párt. Külön kiemelten Jakab Péterét, akit azért büntetnének súlyosan, mert

„be mert ülni őfelsége székébe”.

Brenner Koloman hozzátette, hogy ezeknek a szankcióknak az az oka a kormány részéről, hogy az ellenzéki képviselőket a kormány még jobban megfélemlítse.

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint a kordonbontó, ellenzékiként mindenféle obstrukció eszközével élő Fidesztől, bárminemű szankcionálása az ellenzéki politikának nevetséges.

A Házbizottság által tárgyalt másik téma, a képviselők mentelmi jogának megsértése volt, amely az MTVA-székházában decemberben történt. A második napirendi ponttal a Fideszes többségű bizottság érdemben nem foglalkozott.

Brenner Koloman az MTVA-ban történtekre úgy reagált, hogy

„a közmédia székházában történtek is bizonyítják azt, hogy az ellenzéki képviselők elvesztik hivatalos személyi jellegüket, hiszen teljesen mindegy mi áll a törvényben, a Fidesz magánhadseregének biztonsági őrei támadták őket" – fogalmazott a képviselő.

Harangozó Tamás a sajtótájékoztató végén kiemelte, hogy a magyar ügyészség folyamatosan asszisztál ezekhez a jogsértésekhez.

(Fotó: Nagy Béla Ádám)