A Jobbik már kisiskolás kortól KRESZ-t és elsősegélynyújtást oktatna

Javaslatuk szerint emellett, ha egy fiatal elég időt tölt el önkénteskedéssel, akkor ingyen jogosítványhoz jusson a munkájáért cserébe.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata örömmel fogadta Balog Zoltán azon bejelentését, miszerint megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és - vizsga díját a 20 évesnél fiatalabbaknak. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a vezetői engedély megszerzéséhez ez a huszonötezer forintos támogatás vajmi kevés, hiszen egy jogosítvány több mint kétszázezer forintba is kerülhet. Ennek az összegnek a kigazdálkodása komoly kihívást jelent egy fiatal pályakezdőnek - olvasható Kálló Gergely, a Jobbik IT alelnökének közleményében.

A párt ifjúsági szervezete további lépéseket sürget, annak érdekében, hogy olcsóbbá és egyszerűbbé lehessen tenni a vezetői engedély megszerzését. Szigorúbb szabályozást és ellenőrzést javasolnak a forgalmi vizsgákon tapasztalható korrupció felszámolására, ami rutinszerűvé, így káros gyakorlattá vált. Emlékeztetnek: sok vizsgázó fizet kéz alatt nagyobb összegeket a sikeres vizsga érdekében.

Javasolják, hogy a közúti közlekedést (kerékpárost, gyalogost, motorost, autóst), valamint az elsősegélynyújtás alapjait kisiskolás kortól, egészen a középiskola befejezéséig évenkénti különórákon oktassák, ezzel is segítve a jogosítványszerzést, a tudatos közlekedést. Országossá tennék azt a programot, amely során, ha egy fiatal elég időt tölt el önkénteskedéssel, segítve ezzel nehéz sorsú embereken, akkor ingyen jogosítványhoz jusson a munkájáért cserébe. Ezen javaslatok a költségvetést nem terhelnék meg, de érezhetően csökkentenék a jogosítványszerzés jelenlegi horribilis árát. 

Csupán kampányfogásnak tartjuk, hogy a választások közeledtével, a Fidesz ismét ilyen „adok is meg nem is” módszerekkel szeretné megszerezni a fiatalok szavazatát - olvasható a közleményben.