Jobbik IT: támogassák a külhoni magyarok, így az erdélyi és székelyföldi magyarok autonómiáját!

Jobbik IT: támogassák a külhoni magyarok, így az erdélyi és székelyföldi magyarok autonómiáját!

Mikor lesz az ígéretből valóság? – teszi fel a kérdést a Jobbik Ifjúsági Tagozata (IT) nemrégiben megosztott Facebook-bejegyzésében.

Az IT felidézi, 1918. december elsején mondta ki Románia és Erdély egyesülését a gyulafehérvári nyilatkozat, s ennek egyik pontja arról döntött, az új állam területén levő kisebbségek, így a magyarok és szászok is teljes nemzeti szabadságban részesülnek, önrendelkezést gyakorolhatnak. Ez az ígéret azonban – fogalmaznak – 102 év távlatában továbbra sem valósul meg, vagy egészen máshogy értelmezi a román politika.

A Jobbik Ifjúsági Tagozat azért küzd, hogy az ígéreteket váltsák be, és ahelyett, hogy a mindennapi román politika a magyarokat saját politikai céljaira használja fel, a kisebbségi politikáját reformálja meg!

 

– közlik.

Ezek fényében felszólítják tehát Magyarország kormányát, kormányzó pártjait és ifjúsági szervezeteket, hogy klientúra-építés helyett támogassák azt a harcot, mely teljesen európai alapokon áll: támogassák a külhoni magyarok, így az erdélyi és székelyföldi magyarok autonómiáját, ne csak szavakban, hanem tettekben is! Az ellenzéki pártok ifjúsági szervezeteit pedig arra kérik, össznemzeti ügyként tekintsenek erre a küzdelemre.

Valljuk, hogy a 21. század Európájában, az Európai Unióban az autonómia nem gyengíti, hanem erősíti a közösséget kulturálisan, valamint az oktatás és gazdaság terén is. Mi nem kérünk sokat a román államtól, csupán azt, hogy amit 1918-ban megígértek, teljesen valósítsák meg. Se többet, se kevesebbet

– zárul az IT bejegyzése.