Jobbik: Magyarország Európa legtúladóztatottabb országa lett

A Jobbik továbbra is az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermekneveléshez szükséges cikkek forgalmi adójának öt százalékra csökkentését javasolja.

Erről Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A Jobbik komoly fenntartásokkal kezeli, hogy a kormány a "nagy hitelminősítő intézetek kedvéért" a normál időszaktól eltérően, megfelelési kényszerből már az év első felében el kívánja fogadni a jövő évi költségvetést - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint a sarokszámokkal kapcsolatban érdemi vitákra lenne szükség. Z. Kárpát szánalmasnak és izzadtságszagúnak nevezte azt, hogy a kabinet az adócsökkentés büdzséjének mondja a tervezetét. Az ellenzéki honatya szerint ugyanis Magyarország Európa legtúladóztatottabb országa lett azt követően, hogy 2010 óta negyven különböző új vagy megemelt adót vezettek be, illetve emeltek meg, köztük olyan máshol nem létező terheket, mint többek között a sampon-, művirág- és chipsadó.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány nem tett semmit annak érdekében, hogy a pénzintézetek ne háríthassák át a több százmilliárdos költségvetési bevételt jelentő bankadót és a tranzakciós illetéket az ügyfelekre, holott ellenőrzésekkel el lehetne érni, hogy ne az "egyszerű emberek" fizessék ezeket a terheket is. A jobbikos képviselő "kozmetikai jellegű enyhítésnek" minősítette, de támogatja az szja 15 százalékra csökkentésének tervét, valamint azt is, hogy a sertéshús áfája 5 százalékra csökkenhet.

Ötszázalékos élelmiszeradó

Ugyanakkor a Jobbik szerint valódi könnyebbséget teremthetne az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának mérséklése, szintén öt százalékra, amit az ellenzéki párt parlamentbe kerülése előtt is javasolt. A Jobbik célja a két-, de inkább háromgyermekes családmodell, ehhez kedvezőbb adózási klímára van szükség. A párt szerint el kell érni azt is, hogy az adócsökkentésből származó különbözetet ne nyeljék le a kereskedők. Ezért az ellenzéki erő azokat a vállalatokat látja szívesen Magyarországon, akik hajlandóak hozzájárulni a közjóhoz.

Az ellenzéki politikus szerint az áfacsökkentés fedezete a forgalmi adók hatékonyabb behajtása lehet, ebben ugyanis jelenleg 1200 milliárd forintos tartalék van, aminek befizetését pillanatnyilag elkerülik az adófizetők.

ÁFA- koalíció

Z. Kárpát Dániel szerint a két egykori nagy párt nemcsak Quaestor kisbefektetőit vagy a devizahiteleseket árulta el, de mindenki mást is, aki általános forgalmi adót fizet. Emlékeztet arra is, hogy „ÁFA-koalíció” is van, hiszen az MSZP 20%-ról 25%-ra, a Fidesz 25%-ról 27%-ra emelte az adónem mértékét. Leginkább azokat terhelve, akiknek a legnehezebb, a Jobbik ezzel szemben azokat segítené, akik önhibájukon kívül zuhantak az alsóközéposztályba vagy az alá. Z. Kárpát Dániel szerint az szja-csökkentést jól példázza, hogy az egy minimálbéresnek havonta 1000 forint, egy államtitkárnak 10 000 forint többletet jelent, amit igazságtalanak tart.