Jobbik: tisztázni kell az MKB tulajdonosváltását

A Jobbik az MKB Bank tulajdonosváltásának körülményeit vizsgálná a parlament gazdasági bizottságának következő ülésén.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy kezdeményezik Matolcsy György jegybankelnök és Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója meghívását a testület ülésére. Az ellenzéki politikus értékelése szerint a 70 éves intézményt a rendszerváltás óta fideszes korrupciós ügyek kísérik, most pedig Fidesz-közeli vállalkozók, családtagok hitelből vásárolták fel.

A botrányok közé sorolta, hogy a bank székházát annak idején a Fidesz és az MDF közösen 1,5 milliárd forintért adta el az akkor állami tulajdonban lévő MKB-nak, ami mai értéken 12 milliárd forint. Hozzátette: a pénz jelentős része Fidesz-vezetőkhöz kötődő cégekhez került, az ügyben pedig semmilyen felelősségre vonás nem volt. Volner János a másik "mutyinak" azt nevezte, hogy az MKB egyik leányvállalatától Orbán Viktor félmillió forintért megvásárolt egy belvárosi lakást, amelyet később 63 millió forintért értékesített.

A jobbikos politikus szerint a szanálási folyamatban fontos szerepe volt a jegybank elnökének és Balog Ádámnak, az MKB-t megszabadították minden terhétől, így a veszteség az államé lett, a nyereség pedig az új tulajdonosoké. Tisztázni kell, ebben ki milyen szerepet játszott, ki bízta meg azokat a luxemburgi, szingapúri, svájci és egyéb adóparadicsomokba bejegyzett strómanokat, akik eljártak az ügyben, és egyértelművé kell tenni, hogy ki mennyit lopott - fogalmazta meg.

A Jobbik alelnökét kérdezték arról is, hogy sajtóhírek szerint repülőgépet venne a kormány. Ezzel összefüggésben szóvá tette, hogy az eddigi légi utazások adatai sem hozzáférhetők, egyúttal közölte, meggyőződése szerint nincs szükség kormánygépre. Faggatták Szilágyi György jobbikos képviselő hétfői parlamenti bekiabálásáról is, amire azt felelte, a párt lezárta az ügyet, a házelnök pedig számításaik szerint egyhavi tiszteletdíj-megvonással sújtja majd a politikust.