Jobbik: Munkaerőállatnak, bérrabszolgának tekintik a kormány partnerei a magyar dolgozókat

Mármint a Jobbik szerint.

A párt emlékeztetett: a legfrissebb sajtóhírek szerint ismét bebizonyosodott, hogy a nálunk ténykedő, és

a huszadik század pártjai által a hazai kis és közepes vállalkozásokkal szemben agyontámogatott multik prominenseinek némelyike csupán egyszerű munkaerőállatként tekint a munkásaira.

Ander hozzátette: olcsó bérrabszolgaként bánnak a magyar dolgozókkal, akiknek nem a kreativitására, csak a potom pénzen megvett fizikai erejére, valamint monotónia- és megaláztatás-tűrésére van szükségük. Az ellenzéki néppárt nem tudja másként értékelni a kormány stratégiai partnerének, az állítólag korábban sokmilliárdos munkahelyteremtési támogatásban részesített, de most a termelés egy részét Ukrajnába telepítő, és ezért több mint 600 embert elbocsátó, Jabil elektrotechnikai ipari konszernek a lépéseit sem.

Mindemellett – Ander szerint – a borsodi térség foglalkoztatási helyzetére nézve újabb brutális következményekkel járó leépítés ismételten rávilágít a futószalag mellett robotoló modern ipari cselédség munkaerő-kölcsönző cégek által kizsákmányolt, és teljes bizonytalanságban tartott munkásainak tarthatatlan helyzetére is.

A Jobbik álláspontja az, hogy Nemzeti megmaradásunk szempontjából életbevágóan fontos lenne, hogy végre a magyar kkv-szektor innovatív szelete növekedésnek indulhasson. Éppen ezért jelent valós perspektívát, a Magyarországot nem pusztán egy bármikor felszámolható telephelynek tekintő hazai kis- és közepes vállalkozásoknak a Jobbik iparfejlesztési programja, a Hét Vezér Terv. A nemzeti néppárt régóta hangoztatott követelése, hogy az állami támogatásokat és kedvezményeket végre

ne a tőkeerős, külföldi nagyvállalatok, hanem a hazai kkv-szektor részére biztosítsa az állam.

A Jabil Circuit Magyarország Kft. egyébként szintén közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy jelenleg nem tervez csoportos létszámleépítést. Amennyiben a cég mégis munkavállalók elbocsátására kényszerülne, azt mindig az emberek érdekeit szem előtt tartva teszi - közölte a társaság a sajtóban szombaton megjelent, ezzel ellentétes tartalmú információra reagálva az MTI-vel. A Magyar Nemzet azt írta, hogy az amerikai Jabil elektronikai ipari konszern újabb leépítésre készül, 600 alkalmazottjának elbocsátását tervezi. Ez azért érdekes, mert a lap szerint a társaság és a kormány 2013-ban lépett stratégiai partnerségre egymással, 2011-ben 6 milliárd forintos állami munkahely-teremtési támogatást kapott. A Jabil Circuit Magyarország Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor jelezte:

mivel bérgyártással foglalkoznak, ezért növekvő megrendelés esetén a foglalkoztatottak száma is növekszik, ha csökken, akkor elkerülhetetlen a foglalkoztatottak számának csökkenése.

A társaság az elmúlt hetekben negyven kölcsönzött, határozott idejű szerződéssel rendelkező munkavállalót küldött el, de a kölcsönző partner tud nekik másik munkát biztosítani. A cég hangsúlyozta továbbá: nem fedi a valóságot, hogy milliárdos állami támogatást kaptak.

A Jabil tájékoztatása szerint a tiszaújvárosi gyár 2014-ben kötött szerződést 380 millió forint állami támogatásra, amelyben 2014 és 2018 között a kezdő létszámhoz képest plusz 160 ember foglalkoztatását vállalta. Mivel a létszámtartási kötelezettségét a cég nem tudta tartani, 255 millió forintnál lezárta a szerződést, és a felvett támogatást kamattal együtt visszautalta az államnak - közölte a társaság.