Jobbik: nem csak London helyezheti új alapokra kapcsolatait Brüsszellel

Gyöngyösi Márton szerint a brit nép az Európai Unió és hazája kapcsolatáról döntött május 7-én. 

Gyöngyösi rámutatott arra, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom gyakran megkapja azt a vádat, hogy Magyarországot az Európai Unióból ki szeretné vezetni, ez azonban hamis kép. Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a Jobbik ugyanazt vallja programjában, mármint az Unióval kapcsolatban, mint amivel a brit Konzervatív Párt választást nyert. Gyöngyösi elmondta, hogy pártja is azt képviseli, hogy egy népszavazás útján dönteni lehessen arról, hogy Magyarországnak milyen viszonya legyen az Európai Unióval.

Magyarország a 2004-es csatlakozási tárgyalások során számos, nemzeti érdek szempontjából létfontosságú kérdésben - például földkérdésben, mezőgazdasági kvótákban - alulmaradt Brüsszellel szemben, szerinte ezeket újra fel kellene vetni. Még 2004-hez képest viszonyítva is az EU elindult egy olyan irányba, ami a nemzetek Európájának koncepciójától távol áll és ami egy központosított, föderalisztikus EU képét vetíti előre.

Gyöngyösi azt mondta, hogy a brit választás megmutatta, hogy van reális forgatókönyv a csatlakozási szerződés egyes fejezeteinek az újratárgyalására. A Jobbik nagyon nagy várakozásokkal tekint a jövőbe, figyelemmel kíséri, hogy a Konzervatív Párt milyen módon valósítja meg programját ehhez sok sikert kíván, hiszen mindez precedensértékű lehet Magyarországnak és más nemzetállamoknak. A Jobbik ezúton gratulált David Cameron és a Konzervatív Párt győzelméhez és kíváncsian várja, a brit EU-tagságról való népszavazás eredményét, ami várhatóan legkésőbb 2017-ben lesz.

Újságírói kérdésre Gyöngyösi Márton elmondta azt is, hogy Tapolcán a Jobbik más pártokkal is képes együttműködni, hiszen a helyi politika és az országos politika elválik egymástól és az egyes településeken a lakosságnak, pártállástól függetlenül az az érdeke, hogy otthona virágozzon, ehhez pedig kompromisszumokra van szükség. A politikus az MSZP primitív nácizására is kitért, szerinte a baloldal eddig sem ért ezzel el eredményt, ezután sem fog, hiszen ha más programja nincs, mint más politikai csoportok megcímkézése, akkor a történelem szemétdombjára fog kerülni és ott majd Gőgös Zoltán elgondolkodhat saját pártján és annak múltján.