Jobbik: Orbán Viktor így nem maradhat Magyarország miniszterelnöke

A Jobbik szerint amennyiben Orbán Viktor miniszterelnök nem tudja cáfolni Simicska Lajos nagyvállalkozó róla tett, vasárnap nyilvánosságot kapott állításait, akkor le kell mondania – mondta Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki képviselő elmondta: egyetértenek a nemzetbiztonsági bizottság összehívásával és minden érintett, tehát a Fidesz elnökének a meghallgatását is követelik. Azt is mondta: a kormányfő néhai apósáról is kiderült, hogy 1955 és 1957 között állambiztonsági ügynök volt, így nemzetbiztonsági kockázatok lehetnek a háttérben.

Mirkóczki Ádám szerint kijelenthető, hogy Orbán Viktor igent mondott a III/4-es főcsoport ajánlatára, a kérdés már csak az, hogy vajon a III/3-as főcsoportnak dolgozott-e, és jelentett-e. Erre tudna választ adni a Moszkvába került, az állambiztonsági múltat feltáró, jelenleg titkos dokumentáció.

Hozzátette: ha a kormányfő egykori szobatársa, üzlettársa, fő bizalmi embere ilyet állít, akkor azt komolyan kell venni, különösen azért is mert magáról a miniszterelnökről van szó. A szóvivő bejelentette, hogy határozati javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy a magyar kormány kezdeményezze, az orosz kormánynál: az összes rendszerváltáskor Oroszországba jutott, az állambiztonsági múlttal összefüggő teljes dokumentációját bocsássák Magyarország rendelkezésére és az legyen mindenki számára egészében nyilvános.

A jobbikos politikus szerint, ameddig a miniszterelnök ezeket a nagyon súlyos, nagyon fontos kérdéseket nem tudja cáfolni le kell mondania, mert ilyen súlyos erkölcsi hitelvesztés után Magyarország miniszterelnöke nem maradhat hivatalában. Előfordulhat az is, hogy a magyar kormány vagy a kormányfő vonatkozásában, egy másik ország vagy szerv zsarolási potenciállal rendelkezik, ez pedig nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Mirkóczki újságírói kérdésre, öt éves nemzetbiztonsági bizottsági tagságára, illetve az ott szerzett tapasztalatára hivatkozva azt felelte, biztos benne, hogy számos személyt és pártot érintő akta tűnt el, amelyet Moszkvában lehet keresni.

Az ellenzéki képviselő szerint az sem véletlen, hogy a kezdetektől antikommunista Jobbik javaslatait, többek között ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát, vagy a kommunista luxusnyugdíjak elvételét nem támogatta a Fidesz.