A Jobbik szerint óvatosan kell bánni a CEU-kérdéssel a határon túli magyar egyetemek miatt

Elterelő hadművelet a kormány ötlete?

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a tervezett törvénymódosítás a határon túli magyar egyetemek működését is veszélybe sodorhatja, ha nem kellő óvatossággal nyúlnak a kérdéshez.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar állam által anyagilag támogatott erdélyi magyar egyetemek sem államközi szerződés alapján működnek. Hozzátette: a Közép-európai Egyetem (CEU) versenyelőnye ellen nem a tönkretétel a megoldás, hanem a felsőoktatás "normális finanszírozása".

Ha aközött kell választani, hogy megmaradjon a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem, aminek az az ára, hogy Magyarországon legyen CEU, akkor mi inkább ezt választjuk - mondta egy kérdésre válaszolva.

Ugyanez áll a határon túli magyar civil szférára is - tette hozzá -, kifejezve azon reményét, hogy a kormány nem kíván fellépni azon magyarországi nemzetiségi szervezetek ellen, amelyek az anyaországuktól anyagi támogatást kapnak. 

Mint mondta, a CEU szellemisége "mindig is nagyon távol ált a Jobbiktól", most sem "Soros György védelméről beszél" a párt, egyetértenek a külföldről finanszírozott egyetemek és civil szerveztek esetében az átláthatóság és a szabályszerűség fontosságával, de elutasítják azt a "bolsevik típusú hatalomgyakorlást, amelyet a Fidesz meghonosított". 

A kormány a gazdasági problémákról, az oktatás és az egészségügy nehéz helyzetéről, valamint a mindent eluraló korrupcióról akarja csak elterelni a figyelmet, ehhez van szükség folyamatos ellenségképekre, ezt most Soros György és a CEU tölti be, legközelebb más lesz soron - jelentette ki a politikus.