Nyílt levél a veszprémi kézilabda csapat vezetőinek - elfogadhatatlan a patinás klub átjátszása

"Felmerült az a kérdés is, hogy Veszprém város vezetői megtettek-e mindent azért, hogy ez a helyzet elkerülhető legyen. A polgármester és különböző vezetők szájából azt hallhattuk, hogy a csapatot működtető cég már régóta veszteséges, valamilyen módon tőkét kell szerezni. Erre szolgálna a Duna Aszfalt részvényvásárlása. Csakhogy ennek nem kellett volna így lennie. Ez a cég ugyanis az első pillanat óta veszteséges volt. 2015. október 31-ig már a vezetőknek döntenie kellett volna a cég megszűnéséről, vagy más cégformába történő átalakulásáról.

Ez azonban nem történt meg, helyette 2015 végén bevontak helyi fideszes politikusokat a cég vezetésébe és felügyelő-bizottságába. A bevételekhez képest iszonyatos nagy költségtömeg merült fel a cégben, amely önmagában komoly kételyeket támaszt aziránt, hogy vajon ingatlanokra és különböző műszaki javakra miért kellett közel 1 milliárd forintot költeni. Mindenesetre tény, hogy amikor 2015 év végén felkérték Ovádi Pétert, a Fidesz veszprémi frakcióvezetőjét, Porga Gyula polgármestert, valamint Talabér Márta várpalotai fideszes polgármester asszonyt az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tisztségekre, meg kellett volna kérdezniük e szervezetek addigi vezetőit, hogy miért működik a cég törvénytelenül, miért nem alkalmazták a törvény szigorú előírásait a veszteségeik miatt. Vagy talán arról volt szó, hogy azért kérik fel a Fidesz helyi prominens képviselőit vezetőknek, hogy a hivatalnokok ne merjék megkérdezni a cégtől, miért működik az törvénytelenül?

Elfogadhatatlan, hogy azt a szent ügyet, amit a veszprémi kézilabda jelent ennek a közösségnek és az országnak, olyan piszkos gazdasági tevékenységgel veszik körül, ami tönkre teheti az egész veszprémi kézilabda sorsát.

2015-ben azért, hogy megpróbálják bemutatni, a cég tud eredményes lenni, egy fiktív, 741 milliós befektetett eszközt, mint a csapat imázsának értékét, könyvelték be az üzleti könyvekbe. Természetesen 2016-ra újra visszajött az óriási veszteség, már több mint 500 millió Ft mínuszba került a cég saját tőkéje.

Ennek a részvénytársaságnak kizárólagos tulajdonosa a veszprémi kézilabda klub. Ha a Duna Aszfalt tulajdonosként bejön, akkor a klub maga elveszíti a saját üzemeltető cégét, és teljes mértékben kiszolgáltatja magát annak a karvaly tőkének, amely már eddig sem tartotta magát vissza attól, hogy a közösség értékeit fosztogassa. Mondhatjuk úgyis, a szemünk előtt zajlik a patinás klub átjátszása. Miért nem lehet ezt a szent ügyet tisztességgel körülvenni? Miért sül el minden ilyen mocskos módon? Miért nem az ez évi csodás eredmények uralják a sajtót, hanem a csapat körül keringő, harácsoló népség tettei?

Miért kell mindenre rátenniük a kezüket!?"

(A címlapon és a borítóképen Simicska Lajos társaságában, fehér ingben Veszprém fideszes polgármestere, Porga Gyula nézi a város legendás kézilabda csapatát).