Jobbikos siker a kurdisztáni misszió bukása

A kormány visszatáncolt a magyar katonák kurdisztáni missziójától, így nem erősödik hazánk terrorfenyegetettsége.

A nemzeti párt a hétfői ötpárti egyeztetésen nem támogatta a kormány arra irányuló terveit, hogy Magyarország az Iszlám Állam által fenyegetett iraki Kurdisztán régióba katonákat küldjön. Gyöngyösi a Jobbik azon véleményét tolmácsolva kijelentette: Magyarország biztonsága és a terrorizmus távoltartása mindennél fontosabb, s ezt sikerrel képviseltük az euroatlanti érdekek hazai támogatóival szemben, hiszen a Fidesz-kormány visszalépett korábbi álláspontjától.

A politikus reményeit fejezte ki: a külföldi missziókról szóló mai parlamenti vitában hasonló eredményre számít, hogy Magyarország ne csak az Iszlám Állam ellen, de más válsággócokba se küldjön olyan fegyveres erőket, melyek jelenléte hazánkat a terrorizmus veszélyének teszi ki.

Magyar katonák az Iszlám Állam ellen?

Korábban már írtunk a magyar kormány azon terveiről, amelyek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc támogatását célozzák magyar katonák részvételével, ahogy abból is kiderült: az ilyen irányú tervek beláthatatlan veszélynek, terrorfenyegetettségnek tennék ki Magyarországot.

Gyöngyösi Márton akkor többek között arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet az Amerikai Egyesült Államok és a nyugati szövetségeseinek „a széleskörű támogatásával jött létre”. Emlékeztetett Wesley Clark tábornok, a NATO európai erőinek korábbi főparancsnoka által a napokban a CNN-nek adott interjújára, amelyben Clark elismerte: az Iszlám Állam terroristáit a Nyugat barátai, szövetségesei toborozták, hogy az Aszad szír elnököt is támogató, Izraellel szemben álló Hezbollah ellen harcoljanak. http://alfahir.hu/orbanek_terrorveszelybe_sodorhatjak_magyarorszagot

De mi a fenét keresnénk a sivatagban?

Erre a kérdésre is megadtuk a választ: amikor a küldetés híre megjelent a sajtóban, pont ugyanazon a napon a Mol honlapján is olvashattunk egy közleményt Kurdisztánról.

A magyar olajipari társaság arról tájékoztatott, hogy nátmenetileg felfüggeszti a kurdisztáni Shaikan mező kőolajexportját, és újraindítja a helyi értékesítést. A Mol Nyrt. közleménye szerint az itteni kutatás-kitermelést iránytó másik tulajdonos, a Gulf Keystone Petroleum Limited (GKP) továbbra is tárgyalásokat folytat az észak-iraki kurdisztáni regionális kormány természeti erőforrások minisztériumával annak érdekében, hogy a partnerekre eső kifizetéseket megkapja, és megteremtse az export-értékesítések utáni stabil kifizetések rendszerét.

Hivatalosan senki nem erősítette meg, de elképzelhetőnek tűnik, hogy a Honvédelmi Minisztérium kurdisztáni küldetésének köze lehet a magyar olajipari társaság régióban lévő jelentős érdekeltségeihez.