Június közepén lesz Putyin és Biden genfi csúcstalálkozója

Június 16-án Genfben lesz Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozója - közölte kedden a Kreml és a Fehér Ház. Az MTI azt írja,

a találkozót, amelynek célja a Kreml szerint az orosz-amerikai kapcsolatok fejlesztésének és a hadászati stabilitás kérdéseinek megvitatása, Biden kezdeményezte. A megbeszélésen a Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint olyan nemzetközi problémák is napirendre kerülnek majd, mint a koronavírus-világjárvány és a különféle regionális konfliktusok.

Jen Psaki, a washingtoni Fehér Ház szóvivője közölte, hogy a felek minden sürgető kérdést megvitatnak.

A találkozó célja, hogy helyreállítsa a "kiszámíthatóságot és stabilitást" a kétoldalú kapcsolatokban

- tette hozzá.

Biden április 13-án az általa kezdeményezett telefonbeszélgetésben javasolt orosz hivatali partnerének egy Európában tartandó csúcstalálkozót. 

A júniusi lesz Putyin és Biden elnöki minőségben tartandó első személyes megbeszélése.

Putyin Biden hivatali elődjével, Donald Trumppal mindössze egy alkalommal, 2018-ban Helsinkiben találkozott.

A genfi csúcs előkészítése során Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter május 19-én Reykjavíkban ült tárgyalóasztalhoz egymással, az Északi-sarkvidéki Tanács miniszteri találkozójának alkalmával. Hétfőn Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Genfben találkozott. Lapértesülések szerint az orosz fél ekkor egyezett bele hivatalosan a csúcstalálkozóba.