Orbán nem lesz jelen a jogállamisági vitán az Európai Parlamentben

Orbán nem lesz jelen a jogállamisági vitán az Európai Parlamentben

A Magyar Hang az EP Médiaszolgálatától úgy értesült, hogy ellentétben 2013-mal és 2018-cal, amikor Orbán Viktor személyesen is jelen volt a jogállamisági jelentés vitáján,

ezúttal nemhogy a magyar miniszterelnök nem vesz részt, de senki sem képviseli a magyar kormányt, és nem mondja el annak érveit a témában. 

Rui Tavares 2013-as és Judith Sargentini 2018-as jelentése után egy harmadik EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus is megvizsgálta a magyar jogállamiság helyzetét és jelentést készített róla az Európai Parlament számára, melyről szerdán vitáznak az Európai Parlamentben (EP), majd csütörtökön szavaznak róla az európai parlamenti képviselők.

A lap megkérdezte a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkárt, Havasi Bertalant, hogy ki képviseli a magyar kabinetet, ám nem érkezett tőle válasz

Frissítés: 

Havasi Bertalan a Telex kérdésére közölte,a miniszterelnök azért nem lesz ott Brüsszelben, mert nem kapott meghívót, ahogyan a többi kormánytag sem.

Havasi Bertalan arra már nem tért ki, hogy korábban meghívták Orbán Viktort, vagy a miniszterelnök döntött úgy, hogy felszólal az Európai Parlamentben.

A Fidesz politikusai eddig konkrétumokkal nem érveltek a magyar kormány tevékenységét meglehetősen súlyos kijelentésekkel illető úgynevezett Gwendoline-jelentés (ezúttal a képviselő keresztneve alapján azonosítják be a dokumentumot) ellenében. Az állásfoglalás-tervezet bemutatja, hogy

„a magyar kormány [...] szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A jelentés szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, és Magyarország többé nem tekinthető teljes demokráciának. A képviselő többek között az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségének és az oktatás szabadságának mértékét, a vallási szabadság és a kiszolgáltatott csoportok jogainak helyzetét kifogásolja.

A magyar kormánypárti politikusok közül egyedül Hidvéghi Balázs (Fidesz, független EP-képviselő) jegyez néhány másik, marginális EP-frakciókat képviselő politikussal közösen egy kisebbségi véleményt, ám a pár soros dokumentum a 37 oldalas Gwendoline-jelentés egyetlen felvetésére sem reagál érdemben.

Ugyanakkor nem zajlik majd magyar felszólaló nélkül a jogállamisági jelentés vitája. Bár a felszólalók végleges névsora csak szerdán kerül nyilvánosságra,

Cseh Katalin (Momentum, Renew Europe képviselőcsoport) és Gyöngyösi Márton (Jobbik, független EP-képviselő) is a felszólalók között lesz.