Jöhet a rendőr, hogy megnézze, mit éget a kályhájában

Az egyesület javaslata szerint a rendőrség közreműködésével lehetne hatásosan fellépni az illegális hulladékégetés ellen, írja a Magyar Nemzet.
 
Ezt azért tartják szükségesnek, mert sokan háztartási hulladékkal, PET-palackokkal, festett ajtó- vagy ablakkerettel, esetleg pozdorja bútorokkal is fűtenek, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jelenleg Magyarországon több településen is veszélyes a levegő minősége.
 
Ezért elvileg bírság járna, ami kályhán belüli tiltott égetésnél 75 ezertől 300 ezer forintig terjedhet, kerti égetésért 25 és 100 ezer közti büntetés szabható ki, viszont nem igazán szokták ellenőrizni, hogy ki mit tüzel.
 
A Levegő Munkacsoport szerint a hatóságoknak a rendőrökkel együttműködve kéne ellenőrizni, kinek mi ég a kályhájában, a javaslatukkal megkeresték a Miniszterelnökséget is.
 
V. Németh Zsolttól, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára válaszolt nekik, elismerte, hogy növelni kell a hatósági fellépés hatékonyságát, de egyelőre csak azt ígérte, hogy felmérik az eddigi ellenőrzési gyakorlatot.