Az MNB-nek nem magánstrandja van, hanem „jóléti vízfelülete”

Az MNB-nek nem magánstrandja van, hanem „jóléti vízfelülete”

Egészen új szintre emelkedett a kormányzati kommunikáció, amikor a látszatot próbálják fenntartani. Amit ugyanis eddig vízelterelésnek neveztünk, vagy még rosszabb esetben magánstrand kialakításának, az a kormány, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) értelmezése szerint jóléti vízfelület... Ezzel az elnevezéssel kapott engedélyt a jegybank cége az MNB-Ingatlan Kft. a volt balatonakarattyai MÁV-üdülő területén, ahol jegybanki konferenciaközpont épül.

A területre már korábban is benyúlt a Balaton egy csónakkikötő formájában, most azonban jóval meghosszabbították, és kivájtak egy betonmedert.

A 24.hu munkatársai a helyszínen jártak és kiderítették, hogy a luxusszállodának is beillő MNB konferenciaközpont területére vezették el a Balaton vizét.  

A módosítás természetesen engedély nélkül nem mehetett volna végbe, így a 24.hu felkereste a vízügyet ezzel kapcsolatban. Engedélyt ugyan ők sem adtak ki, de 2018 októberében „a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság objektumazonosító jelet állított ki nyílt csatorna kibővítése és kotrása, a csatorna mentén függőleges partfal és lépcső kiépítése tárgyában”. Ezután

a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott engedélyt a bővítésre és a „jóléti vízfelület” kialakítására. A lap szerint ez nem más, mint egy medence, amelynek partján a padok mellett már a nyugágyak is ott sorakoznak.

Ez alapján felmerül a kérdés, hogy az MNB vízelterelése nyomán érkeznek-e majd ilyen jellegű engedélyre irányuló kérelmek a hatóságokhoz más vízparti ingatlanok tulajdonosaitól, akik szintén a tó vizét vezetnék a telkükre, hogy ott kialakítsák a saját jóléti vízfelületüket.

A 24.hu megkeresésére nem válaszolt Matolcsy Gyöngyi, aki a balatonakarattyai Fidesz-KDNP-s polgármester és a jegybankelnök Matolcsy György volt felesége.

Ugyanilyen szűkszavú volt az MNB Ingatlan Kft. is, akik szintén nem akarták kommentálni a „jólét vízfelület” megvalósítását.