Jön a másfél százalékos kamat?

A CIB Bank elemzői szerint ráadásul a mostaninál gyengébb forintárfolyam várható a következő másfél évben.

A vezető elemző szerint tartósan alacsony kamatokra lehet számítani Magyarországon, illetve a mostaninál gyengébb forintárfolyam várható a következő másfél évben.
    
Közölte: várakozásaik szerint a magyarországi kamatemelési ciklus kezdetére 2016 első felében lehet számítani, és az idei év hátralévő részében a 305-315 közötti euró/forint árfolyamsávot tekintik irányadónak a bank elemzői. Hosszú távon alacsony maradhat a jegybanki alapkamat, részben az alacsony infláció, a térség és Magyarország javuló kockázati megítélése, részben pedig a kedvező globális pénzügyi környezet miatt - mondta a vezető elemző.
    
Elmondta: a világban a Fed, a jegybank szerepét betöltő amerikai tartalékbank döntéseit követik leginkább a jegybankok, így a fő kérdés az, hogy a Fed mikor lépi meg az első kamatemelését. A Fed egyelőre kivár, a nyári kamatemelés lényegében kizárható. Amikor viszont elkezdődik a kamatemelés, akkor is kevésbé lesz olyan jelentős, mint azt korábban várni lehetett - magyarázta a vezető elemző.
    
Trippon Mariann kifejtette: kissé véd minket az, hogy Európában az Európai Központi Bank (ECB) lépéseire vár a piac. Kiemelte: kedvező fejlemény, hogy az elmúlt hónapokban Magyarország kikerült a legsérülékenyebb országok közül, a kevésbé sérülékeny feltörekvő piacok közé sorolták át a befektetők egyes indexek alapján.
    
Szavai szerint a Magyar Nemzeti Bank jól áll a "monetáris lazítási háború" terén, a lazításra csak a legsérülékenyebb országok voltak kénytelenek ellentétes választ adni, szinte minden más ország jegybankja kamatcsökkentéssel igyekszik követni a monetáris lazítást.
    
Kiemelte: Magyarországon erőteljes dezinflációs környezet van, deflációról viszont nem lehet beszélni. Az idei éves infláció nulla százalék körül marad, s a 3 százalékos inflációs cél leghamarabb jövő év végére érhető el. Ebben a makrogazdasági környezetben várhatóan folytatódik majd a kamatcsökkentés - fűzte hozzá.
    
Kérdésekre válaszolva a CIB elemzői elmondták: valamikor az ősszel várható, hogy valamelyik nemzetközi hitelminősítő cég felminősíti a Magyarországot, azaz átsorolja valamelyik befektetésre ajánlható kategóriába.