Jönnek az értelmetlen óvodabezárások

Így is túlzsúfoltak az óvodák, mégis bezárnának öt intézményt.

Öt óra alatt gyűjtötték össze az első száz aláírást. A város ötven önkormányzati óvodájából kilencet fenyeget bezárás vagy különböző mértékű korlátozás – írja a szegedma.hu.

Az óvodák esetleges bezárása érthető módon hatalmas vitákat generált, egyelőre öt intézmény bezárását javasolják a februári közgyűlés tagjainak. További négy intézményben vezetnének be korlátozásokat. A lépés ellen tiltakozott a Jobbik és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület is, az óvodaigazgatóság vezetője pedig elismerte, hogy pedagógiai szempontból jobb lenne az alacsonyabb csoportlétszám, de az önkormányzat a finanszírozó, ezért az utóbbi döntését kell tudomásul venni.

A lap kitér arra, hogy a Facebookon nem egy szülő kifejezte értetlenségét, hogy miért ilyen hirtelen zárják be az óvodákat (ötből három intézményre már idén lakat kerül). Aggódnak, mivel az iskola megkezdése előtt még egy újabb váltás éri csemetéiket. Az egyik szülő nem értette, hogy miért zárnak be intézményeket, miközben a kormány olyan lépéseket tesz, amelyek támogatják a gyermekvállalást, s az óvodába járást.

Múlt hét csütörtökön indult el egy újabb petíció, amelyben kifejezik a szülők, hogy nem értenek egyet az óvodabezárásokkal, mert szerintük a jelenlegi létszám is megfelelő. Félnek attól, hogy gyermekük fejlődését megakaszthatja a környezetváltozás. Ha elkerülhetetlen a változás, akkor korrekt tájékoztatást szeretnének kapni, s nem ellentmondó információkat. A petíciót Tóth Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője indította, de az első száz aláírás zömét a szegedi és Szeged környéki óvodások szülei biztosították.

116 százalékos kihasználtság, mégis leépítenének

A szegedma.hu utánajárt, hogy vajon mi indokolhatja az óvodák bezárását. A szegedi városvezetés elég kreatív volt az ötletek kiutalásában. Akad olyan intézmény, ahol a nagy forgalmú utat és a rossz levegőt kritizálják, máshol a tömegközlekedés hiányát. Az egyik óvoda esetében a csökkenő gyermeklétszámot nevezik meg okként, zárójelben megjegyezve, hogy két csoport megszűnt már korábban. Ezzel szemben a szegedma.hu kiderítette, hogy ugyan csökkent a gyermekek száma, viszont továbbra is hat-hat csoporttal működött az intézmény. Egy azonban biztos: szombat késő estig mintegy 350 fő tiltakozott az óvodabezárások ellen, ha a tiltakozás mértéke nem csökken, akkor hétfőre elérheti a félezer embert az aláírók száma.

A Jobbik a tiltakozások folytatását ígéri

Tóth Péter szerint nem a gyereklétszám óriási csökkenése az oka a bezárásoknak, inkább az ingatlanok értékének feljavításától, esetleges eladásától függnek a változások, ráadásul a megszűnő pedagógus álláshelyeken és az öt vezető pozíción is lehet spórolni - írja a szegedma.hu.

„Abszolút gazdasági szempontokat figyelembe véve, fűnyíróelv alapján történnek a változtatások. Aki ezt megszavazza, az a szegedi családok ellen lép fel” – vélekedett a lapnak a politikus. Rámutatott, a négy befogadó óvodából kettőnél nem is változik a dolgozók száma, a négy megmaradó, de valamilyen korlátozás alá eső intézmény mindegyikében csökkentik a munkatársak számát. Nehezményezi, hogy bezár az egyetlen hajnali ötkor nyíló óvoda és bízik abban, hogy nyitnak újat, amely az érintett szülőknek megfelelő helyen van.