Josep Borrell szankcionálná a gázaiak kiéheztetésére buzdító izraeli minisztereket

Josep Borrell szankcionálná a gázaiak kiéheztetésére buzdító izraeli minisztereket

Az uniós főképviselő szerint a zsidó állam nemzetbiztonsági- és pénzügyminisztere is baljós kijelentéseket tett, amelyeket "háborús bűnökre való felbujtásnak" tart.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szankciókat követel két izraeli miniszter ellen, aki a gázai palesztinok kiéheztetését szorgalmazza, írja az MTI.

"A szankcióknak az EU napirendjén kell szerepelniük"

- írta Borrell az X közösségi oldalon vasárnap este megosztott bejegyzésében.

Borrell szerint Izrael nemzetbiztonsági minisztere, Itamár Bengvír háborús bűnök elkövetésére buzdít azzal, hogy a palesztin civileknek szánt üzemanyag- és segélyszállítások leállítására szólított fel.

"Miközben a világ tűzszünetet sürget a Gázai övezetben, Bengvír miniszter a civileknek szánt üzemanyag és segélyek elzárására szólít fel" - olvasható a bejegyzésben.

A főképviselő úgy véli, hogy

"Becalel Smotrics izraeli pénzügyminiszter baljós kijelentéseihez hasonlóan ez is háborús bűnökre való felbujtás".

Borrell korábban bírálta Smotrics kijelentését, miszerint "indokolt lenne erkölcsileg" kétmillió gázai lakos halálra éheztetése annak érdekében, hogy elérjék a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását.

A főképviselő felszólította az izraeli kormányt, hogy egyértelműen határolódjon el "a háborús bűnök elkövetésére irányuló" kijelentésektől, és jóhiszeműen vegyen részt az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által támogatott tárgyalásokon az azonnali tűzszünet érdekében.

(Címlapkép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN külügyminiszterei és az Európai Unió találkozóján a laoszi fővárosban, Vientiánban 2024. július 26-án. MTI/AP/Szakcsaj Lalit)