Josep Borrell szerint az izraeli politika kritikája nem jelent zsidóellenességet

Josep Borrell szerint az izraeli politika kritikája nem jelent zsidóellenességet

Az uniós diplomata úgy látja, fegyverek helyett kétállami, azaz Izrael Állam mellett egy palesztin állam létrehozása lehet tartós megoldás a gázai konfliktusra.

Az izraeli kormány politikájának bírálata nem jelent zsidóellenességet - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban szerdán.

Josep Borrell, az Európai Parlament plenáris ülésnek a gázai humanitárius helyzetről tartott vitáján hangsúlyozta, Izraelnek joga van megvédeni önmagát, de az ember okozta humanitárius katasztrófát a gázai övezetben egyebek mellett az okozza, hogy az izraeli blokád miatt a segélyszállítmányok nem juthatnak el a rászorulókhoz.

Az MTI tolmácsolta szavai szerint Izraelnek nem csak erkölcsi, hanem jogi kötelezettségei is vannak a Hamász iszlamista terrorszervezet elleni háborúja során. Az iskolák és a kórházak nem lehetnek támadások célpontjai mindaddig, amíg a civilek nem hagyták el ezeket az objektumokat - jelezte. Akármilyen háborút folytat is Izrael a Hamász ellen, az ivóvíz-, az élelmiszer- és az egészségügyi ellátás biztosítása kötelessége Izraelnek - emelte ki. Aggasztónak nevezte továbbá, hogy izraeli telepesek a palesztin lakosságot támadják Ciszjordániában.

"Az, hogy kritikával illetjük az izraeli kormány politikáját, nem jelent zsidóellenességet"

- szögezte le Borrell.

Katonai megoldás nincs, tartós békére kell törekedni

Kijelentette azt is, hogy az izraeli-palesztin konfliktusra nem létezik katonai megoldás. A hosszú ideje tartó megosztottságot fegyverekkel nem lehet megoldani - rögzítette.

Csak nemzetközi együttműködéssel létrejött kétállami, azaz Izrael Állam mellett egy palesztin állam létrehozása lehet tartós megoldás a problémára

- húzta alá Borell, majd hozzátette: ennek előfeltétele, hogy mindkét félnek elkötelezettnek kell lennie a békés megoldás mellett.

Felül kell kerekedni a Hamász kezdeményezte borzalmas események okozta fájdalmon és békére kell törekedni - hangoztatta. Az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a tartós és békés izraeli-palesztin viszony kialakításában - tette hozzá beszédében az uniós diplomácia vezetője.

Az erőszak spiráljának megtöréséhez most kell cselekedni

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost mindenek előtt leszögezte: Izraelnek önvédelmi háborúja során be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot. Kijelentette: újabb humanitárius folyosók megnyitására, valamint humanitárius tűzszünetekre van szükség a lehető leghosszabb, de a minimálisan elégséges időszakra, hogy a segélyek ne csak bejussanak a folyamatos támadás alatt álló övezetbe, hanem a területen belül mindenhova el is lehessen juttatni őket.

Az uniós biztos fontosnak nevezte, hogy a politikai megoldás érdekében újra asztalhoz lehessen ültetni a feleket. Szavai szerint a tárgyalásokon a kétállami megoldásra kell törekedni a hosszantartó izraeli-palesztin megbékélés érdekében. Meg kell előzni a Hamász visszatérését, segíteni kell a ciszjordániai feszültség feloldását, a palesztin lakosságot fenyegető szélsőséges izraeli telepes mozgalmakat pedig meg kell fékezni - jelentette ki.

"Nincs más lehetőség, most kell megoldást találni, ha az erőszak spirálját meg akarjuk törni, ha a reményt vissza akarjuk adni a térség lakóinak és, ha a békét újra vissza akarjuk állítani a Közel-Keleten"

- fogalmazott az uniós biztos.

Címlapkép: Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét fogadja Mohamed Staje (b) palesztin miniszterelnök rámalláhi hivatalában 2023. november 17-én. (MTI/AP/Nászer Nászer)