Jövőre már kormányon ünnepli december elsejét az RMDSZ?

A győztes szocialisták összeállnának velük, de előbb "hallani akarják Kelemen Hunortól", hogy december elseje a magyaroknak is ünnep.

A PSD nem zárja ki, hogy koalícióra lépjen az RMDSZ-szel  - írja az IttHon.ma. A választásokon győztes szocialisták elnöke egy hónappal ezelőtt még ezt kérte számon az erdélyi magyarokon, miért nem ünneplik decmeber 1-ét, hiszen ők is "román állampolgárok".

Liviu Dragnea, a PSD elnöke elutasítja a koalíciót a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Basescu-féle Népi Mozgalom Párttal (PMP), de már

nem látja elképzelhetetlennek az RMDSZ-szel való együttműködést.

„Előbb beszélünk az RMDSZ-szel való együttműködésről a párton belül, majd az ALDE-s kollégákkal együtt eldöntjük, hogy mi legyen a követendő út."

– nyilatkozta vasárnap éjjel a párt székhelyén.

A magyar párt várakozásokon felül, 6%-nál is jobb eredménnyel végzett a voksoláson.

 

Papírforma Romániában: bent van az RMDSZ, a szocik nyertek

Az eddigi legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) fölényesen, a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve nyerte meg a romániai parlamenti választásokat, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6 százalék körüli támogatottsággal juthat be a bukaresti törvényhozásba a vasárnap este közzétett első becslések szerint.

 

 

Az RMDSZ a román politikai palettán jóformán már mindenkivel kormányzott közösen, legutóbb éppen a PSD-vel 2014 márciusától decemberéig, amikor az ellenzéki Klaus Iohannis elnökválasztási győzelme után siettek elhagyni a süllyedő balos hajót. Most, hogy a lékeket sikerült betömni, és a szocik ismét a legerősebb politikai erővé váltak, nem kizárt, hogy Kelemen Hunorék visszaszállnak a fedélzetre.

A szocialista miniszterelnök-jelölt, Liviu Dragnea egyébiránt nem vádolható azzal, hogy a magyarság nagy barátja volna. 2014 szeptemberében Borszéken okozott kisebb botrányt, amikor közlekedési miniszterként

nem volt hajlandó átvágni a székely zászlós szalagot

egy új útszakasz átadásakor. Idén novemberben pedig élesen támadta az RMDSZ elnökét, amiért a magyarok számára "vereségként" beszélt az Erdély elszakítását kimondó 1918 december elsejei gyulafehérvári "nemzetgyűlésről".

"Ő azt állítja, hogy nekik előnytelen volt az egyesülés. Mert ők kik? Ők szintén román állampolgárok. (...)Az egyesülés a román nemzetnek egy győzelem volt, Kelemen Hunor egy Romániában bejegyzett párt elnöke, ezért remélem, hogy hallani fogom Kelemen Hunortól azt, hogy az 1918-a egyesülés egy győzelem volt a romániai magyarságnak is"

- dörögte egy hónapja Dragnea, rögtön hozzátéve, hogy elképzelhetetlennek tartja az összefogást az RMDSZ-szel. Mostanra a jelek szerint megenyhült a magyar párttal szemben.

Egyelőre nem tudni, hogy az RMDSZ elnöke hajlandó lesz-e jövőre együtt ünnepelni a "a Nagy Egyesülés" 99-ik évfordulóját a PSD-vel, Kelemen Hunor koalíciós tervekről még nem nyilatkozott.

Dragnea egyébként még a tisztaságáról enyhén szólva sem híres román közéletben is kivételesen súlyos figurának számít. A politikus 2015 májusában egy év felfüggesztett szabadságveszést kapott, mert a Traian Basescu elnök lemondatásáról kiírt népszavazáson 2012-ben súlyos választási csalásokat követett el. A PSD vezetőjének utasítására többek közt

halott, börtönben levő, vagy épp külföldön tartózkodó embereket voksoltatott le a pártjának megfelelő válaszra.

Klaus Iohannis elnök októberben le is szögezte, hogy Dragneát a PSD győzelme esetén sem lesz hajlandó miniszterelnökké kinevezni, mert

"Romániában nem fog kormányalakítási megbízást kapni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus."

Az utóbbi jelzővel kizárta a PSD szövetségese, a magát "liberálisnak" nevező ALDE elnökét, Călin Popescu Tăriceanut, őt ugyanis bűnpártolás és hamis tanúzás gyanújával állította bíróság elé júliusban a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Úgyhogy egyelőre nem csak az a kérdés, benne lesz-e a kormányban az RMDSZ, de az is, hogy ki fogja vezetni azt.