Józan ész, maradiság, jobboldali populizmus, uszítás stb.

Európa sokak szerint mértékadó politikusai nem fogják vissza magukat Van de Bellen győzelme után, avagy így kell Norbert Hofer szavazóit megnyerni. Ja, nem.

Esettanulmány arról, miért nem érti még mindig az európai politikusok egy része a változó Európát, valamint hogyan kell kioktatni a nem megfelelő módon ikszelő állampolgárokat.
"A józan ész győzedelmeskedett a jobboldali populizmus felett"
- értékelte az ausztriai államfőválasztást vasárnap este Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt elnöke. A német alkancellár Twitter-üzenetében gratulált Alexander Van der Bellennek, és megjegyezte, hogy a Zöldek támogatásával indult független jelölt győzelmével "nagy kő esett le egész Európa szívéről".
    
Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) SPD-s elnöke szintén gratulált Alexander Van der Bellennek, aki szerinte "világos Európa-párti üzenettel és kampánnyal" utasította maga mögé Norbert Hofert. 
    
Martin Schulz a Twitteren írt bejegyzésében hozzátette, hogy Norbert Hofer második helye az ausztriai szövetségi elnöki választáson 
"a nacionalizmus, a maradiság és az Európa-ellenes populizmus súlyos veresége".
 
Az SPD-vel kormányzó, jobboldalinak mondott CDU/CSU pártszövetség részéről a bajor CSU egyik politikusa, Manfred Weber értékelte a szomszéd országban rendezett államfőválasztás előzetes eredményét. Az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője Twitter-oldalán azt írta, hogy az osztrákok "világos Európa-párti üzenetet" küldtek a világnak (magyarul - haladva ezen logika mentén - akik nem Van der Bellenre mertek szavazni, azok nem Európa-párti üzenetet küldtek a világnak). Itt persze a sokak szerint tekintélyes politikus nem áll meg, szerinte 
"az FPÖ a félelemre és hazugságokra építette kampányát, és kudarcot vallott"
- tette hozzá Manfred Weber, könnyedén elfelejtve megemlíteni, hogy amúgy mindkét részről jelentős sárdobálásba sikerült belebonyolódni.
    
A CSU-s politikus kiemelte: "szembe kell szállnunk a populistákkal és le kell lepleznünk őket".
    
A német Zöldek társelnöke, Simone Peter viszont hamisítatlan '50-es évekbeli hangnemet ütött meg. Szerinte Alexander Van der Bellen győzelme azt mutatja, hogy "meg lehet állítani a jobboldali uszítókat", valamint továbbra is ki kell tartani a "kozmopolita Európa" mellett, hozzátéve, hogy Van der Bellen választási győzelmének napja "jó nap Ausztriának és Európának".
 
Így kell kioktatni a nem megfelelő helyen ikszelő osztrákokat, így kell pofán vágni a demokráciát. Feltéve persze, ha ez még érdekel odaát bárkit is.