Júliusban az ipar is szabadságra ment

Az előző hónaphoz viszonyítva az ipar kibocsátása 0,4 százalékkal csökkent júliusban.

Helmuth nem vett új autót a nyáron, mi sem örülünk neki

Az ipari export 5,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés több mint felét adó két alág közül a mintegy 40 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 6,1 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export csaknem egyhetedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 3,4 százalékkal nőttek.
    
Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal visszaesett, ezen belül a feldolgozóiparé 4,4 százalékkal kisebb volt az előző év azonos hónapjához képest.
    
Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt, 95 százalékot képviselő feldolgozóipar termelése 4,7 a csekély súlyú bányászaté 18 százalékkal csökkent 2015 júliusához viszonyítva. Az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - kibocsátása 4,4 százalékkal emelkedett.
    
A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 31 százalékát kitevő járműgyártás kibocsátása 8,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesés modellváltással, valamint a bázisévitől eltérő nyári leállással függ össze. A két meghatározó - az alág kibocsátásának együttesen 97 százalékát adó - alágazat közül a közúti gépjármű gyártása 12,8 százalékkal, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 2,4 százalékkal csökkent.