Júniusi meleg helyzetek: Trianon, Holokauszt, Görögország, migránsőrjöngés

Nyáron talán még Török Gábornak sincs kedve politizálni, az egyszeri ember pedig inkább a Balatonon, Ibizán, a görög válságban vagy egy budapesti közpark szökőkútjában hűsöl. Mégis megérte.

A nyári hőségben talán még Török Gábornak sincs kedve politizálni, az egyszeri ember pedig inkább a Balatonon, Ibizán, a görög válságban vagy egy budapesti közpark szökőkútjában hűsöl. 2015-ben mégis megérte billentyűzet elé görnyedni, mert egyre többen kezdtek minket olvasni. Ez egyrészt portálunk emelkedő színvonala, másrészt az ütőképes híranyag miatt alakult így.

A hívatlan vendégekről

még élt az akkoriban legitimnek számító nézőpont, hogy kivétel nélkül ágról szakadt menekültek érkeztek Szent István országába. Majd azt, hogy a valóság ennél árnyaltabb erős képek bizonyították be: az alfahir.hu helyszíni tudósíja testközelből megtapasztalta a debreceni befogadó állomásról kitört első, nagy migránsőrjöngést. A beszámolók szerint a botokkal, kövekkel, téglákkal, betondarabokkal felfegyverkezett férfiak kirontottak a főútra, autókat támadtak meg, kukákat gyújtottak fel. Eközben a másokat előszeretettel lekamuhírező úgynevezett mainstream média egyik ütege, a hvg.hu azt írta „semmi sem igaz abból, hogy a tábor feldühödött lakói kitörtek volna a befogadó állomásról és a helyieket fenyegették volna, a konfliktus a kerítésen belül maradt." Ezek után nem is csoda, ha a bevándorlókkal kapcsolatos híreket az Index.hu későbbi felmérése szerint egyre inkább az alfahír.hu hasábjairól kezdte el követni a tisztelt publikum.

A hónap közepére lezárták egy déli határállomást. Mármint nem magyar-szerb, hanem a francia-olasz határon, de a migránsok azt nyilatkozták, hogy az életük árán is készek betörni abba az országba, amelynek Párizs a fővárosa. A magyar-szerb határon eközben degeszre keresték magukat a taxisok, számukra a népvándorlás 600-800 eurós fuvarokat hozott.

Elterjedt egy mozgóképfelvétel arról is, hogy rohantak le egy magyar kamiont a bevándorlók, később ugye ennek a jelenségnek folytatása lett. A liberális politika migránskezelése kemény és elégé olvasott kritikát kapott oldalainkon. Később megszületett döntés: 4 méter magas kerítés épül a szerb határon, ezután azonban még sok ezer menekült érkezett, a Jobbik hiába szorgalmazta az önálló határőrizet felállítását. Ekkoriban még nem lehetett tudni azt sem, hogy milyen sokba fog kerülni a határzár.

A meleg helyzetek

a nyári hőségben megszaporodtak. Olvasóink szélesebb tömegei döbbenten álltak azelőtt, hogy nem csak az ukrán szélsőségesek verték szét a kijevi homoszexuális felvonulást, de később ezt tették a török rendőrök is Isztambulban.

Nem hagyott minket hidegen eközben a történelem sem,

a trianoni tragédia évfordulóján szakszerűen bebizonyítottuk -  többek között - hogy, ha nem lenne határ magyar és magyar között, akkor talán előbb kerültünk volna ki nemzetközi focitornára is. Kilenc további gond is leomlana ezen kívül a magyarokról. Kár, hogy 1990-ben a Fidesz még kivonult a trianoni megemlékezésről.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen bevezetett kötelező „A holokauszt és emlékezete” című óra kapcsán kiderült, hogy ebbe a hallgatók nem nyugszanak bele, a Jobbik pedig egy kiegészítő javaslattal élt, miszerint legyen a trianoni tragédia is kötelező tantárgy. Nem tudjuk, hogy ez utóbbira mit reagáltak tanulók. Schiffer András és az LMP mindenesetre kilépett a lövészárokból, Vona Gábor felhívására és képletesen nekiment a holokauszt-tantárgynak, mi több Izraelnek is.

Fokozódott a nemzetközi sporthelyzet is

Joseph Blatter a 79 éves FIFA elnök lemondott, a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése határozott: támogatja a 2024. évi nyári olimpiai játékok budapesti megrendezését, a Fővárosi Közgyűlés is foglalkozott a témával.

Görögország a szakadék szélén

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök bejelentette a népszavazást a nemzetközi hitelezők javaslatáról, amit a hitelezők szó szerint szomorúnak neveztek. Athén csődközelbe került, kiderült: az eurózónából is kiléphetnek, a kormány a turistákat nyugtatgatta. Még az is felmerült, hogy a magyar-szerb határzár is a görög államcsőd kockázata miatt lett sürgető.

A tbiliszi árvíz

és a helyi állatkertből elszabadult, a nagyváros utcáin kószáló tigrisek, oroszlánok képei bejárták a nagyvilágot, nem kívánt, sajnálatos módon hűtötte le a felforrósodott helyzetet.