Az USA alelnöke szerint példátlan büntetést kap Oroszország, ha lerohanja Ukrajnát

Az USA alelnöke szerint példátlan büntetést kap Oroszország, ha lerohanja Ukrajnát

Soha nem látott súlyosságú gazdasági büntetőintézkedésekkel válaszol az Egyesült Államok és szövetségeseinek egységes közössége, ha Oroszország ráront Ukrajnára, jelentette ki Kamala Harris amerikai alelnök szombaton az 58. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

A donyecki szakadárok vezetője általános mozgósítást rendelt el

Teljes mozgósítást rendelt el szombaton a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai úgynevezett Donyecki Népköztársaság vezetője a szeparatisták által ellenőrzött területeken - számolt be az MTI. Gyenyisz Pusilin felszólította továbbá a tartalékosokat, hogy álljanak készenlétben. A szakadárok azt is bejelentették, hogy több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Ukrajna keleti részből Oroszországba.

Az MTI azt írja, Kamala Harris a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumán elmondta, hogy

országa továbbra is nyitott az egész Európa biztonságát fenyegető orosz-ukrán konfliktus diplomáciai megoldására.

Ha viszont Oroszország ismét támadásra vetemedik Ukrajna ellen, akkor 

„gyors, kemény és egységes” gazdasági szankciók következnek, amelyek Oroszország pénzügyi rendszerét és kulcsfontosságú iparágait sújtják

- figyelmeztetett.

A műholdképek szerint az orosz katonák létszáma folyamatosan növekszik az ukrán határnál

Bár az orosz sajtó azt hangoztatja, hogy folyamatosan hívják vissza a katonákat az ukrán határ mellől, az amerikai hírszerzés információi és a műholdképek ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak. Az orosz védelmi minisztérium kiadott közleménye szerint a határon már véget értek a hadgyakorlatok, a páncélos alakulatok megkezdték a visszavonulásukat a Nyugati Katonai Körzetből az állandó bázisaikra.

A gazdasági büntetőintézkedések mellett tovább folytatódna a NATO keleti szárnyának megerősítése is, fejtette ki az amerikai alelnök, hozzátéve, hogy a térségbe érkező katonák ugyan nem harcolnának Ukrajnában, de a NATO-tagállamok területének „minden egyes négyzetcentiméterét megvédik”.

A müncheni konferencián felszólalt Ursula von der Leyen is, és azt mondta: a világ hitetlenkedve nézi a hidegháború legsötétebb napjai óta a legnagyobb létszámú katonai csapatösszevonást Európában, amik átalakíthatják az eddig kialakult rendet. Szerinte az ukrán válság egész Európára hatással lehet.

„Ukrajnában a függetlenné válás után az elmúlt 30 évben szabadon felnőtt úgy egy generáció, akik most napi szinten szembesülhetnek külső agresszióval és beavatkozással. A Kreml félelmet keltve azt követeli, hogy tagadja meg 44 millió ukrán azt, hogy szabadon dönthessenek saját jövőjükről, és tagadják meg egy szabad ország függetlenséghez és önrendelkezéshez való jogát”

- fogalmazott.