Kamatdöntés: 7,25 százalékra vágta vissza az alapkamatot a jegybank

Kamatdöntés: 7,25 százalékra vágta vissza az alapkamatot a jegybank

A Matolcsy György vezette MNB 50 bázisponttal csökkentette jegybanki alapkamat szintjét. De a forint árfolyama csúcsközelben ragadt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette

- számolt be róla az MTI.

A legutóbbi, áprilisi kamatdöntő ülésen szintén 50 bázispontos monetáris enyhítésről döntött a testület, ez volt az egyetlen döntési opció, a tagok egyhangúlag támogatták a javaslatot.

Az előző ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy a változékony kockázati környezet továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé a kamatpolitikában. Majd hozzátette, hogy áprilisban új szakaszba lépett a monetáris politika, a korábbinál lassabb ütemben haladva, hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről. Virág emellett június végére a 6,5-7 százalékos alapkamat elérését továbbra is reálisnak nevezte.

A forint árfolyama nem változott: 385 környékén mozog az euró

A kedd déli órákra

bő háromhavi csúcsra ugrott a forint, amelyik így 385 közelében maradt az euróval szemben

- írta a Portfolio.hu, megjegyezve, nemzeti devizánk a kamatvágás után sem nem mutatott érdemi reakciót.

Ahogy a gazdasági lap emlékeztetett, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel, de ez most nem okozott érdemi forintpiaci reakciót.

A délutáni órákban is 385 forint körüli szinten mozgott az euró árfolyama. A dollárt pedig 354 környékén jegyzik.

(Címlapkép: Matolcsy György, a jegybank elnöke a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. MTI)