Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács

Ma tartja szeptemberi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. 

Elemzők szerint aligha várható, hogy a testület változtatna az alapkamat most érvényes 1,35 százalékos szintjén. Fontos változás azonban, hogy az MNB-nél szerdától az alapkamat a kéthetes betét a helyébe lépő háromhónapos fix kamatozású betét kamatszintjét határozza meg.

A lépés a jegybank önfinanszírozási programjának soron következő eleme, amellyel a kereskedelmi bankokat a hosszúlejáratú állampapírok felé igyekszik terelni. A szeptember végén lejáró kéthetes betétállomány meghaladja a 4512 milliárd forintot. A kéthetes betétet az MNB nem vezeti ki teljesen, de korlátozza az ebben elhelyezhető likviditást és december végéig fokozatosan nagyjából 1000 milliárd forintra csökkenti.
   
Matolcsy György a júliusi kamatdöntő ülés után jelentette be a kamatcsökkentési ciklus végét, és azt, hogy a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be a jegybank. Azóta inkább a következő kamatemelés időzítését találgatta a piac. Ebben a hónapban - a Fed és az EKB kamatdöntése után - azonban felbukkantak olyan feltételezések, amelyek szerint lehetséges olyan forgatókönyv is, amikor további lazítás mellett dönt a monetáris tanács. A mostani döntésnél a kommunikáció elmozdulását figyelik, vajon történik-e utalás a későbbi kamatcsökkentés lehetőségére.