Ha Önnek változó kamatozású jelzáloghitele van, kormányt fényező levelet fog kapni a bankjától

Ha Önnek változó kamatozású jelzáloghitele van, kormányt fényező levelet fog kapni a bankjától

Tájékoztató levelet kell küldenie a bankoknak azon ügyfeleik számára, akiket érint a jelzáloghitelekre vonatkozó kormányzati kamatplafon, az erről szóló, Rogán Antal propagandaminiszter által jegyzett kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

A jogszabály szerint a pénzintézeteknek egy egyenszövegben értesíteniük kell az adósokat, hogy az ő szerződésüket is érinti a kormánynak köszönhető kamatstop, és azt is ki kell számítaniuk, mennyivel csökken a teljes hiteldíj mutató, valamint a törlesztőrészlet, és hogy ez havonta mennyi megtakarítást jelent.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A miniszterelnök a féléves kamatstopot némileg meglepő módon nem az általa tartott, év végi kormányinfón, hanem az azt követő napon, Facebook-videóban jelentette be.

Orbán Viktor nem tud nem kampányolni: féléves lakossági kamatstopot jelentett be

Ahogy azt a tegnapi kormányinfóján beharangozta, Orbán Viktor az országgyűlési választásokra időzítve újabb "népjóléti" intézkedést jelentett be. A közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy féléves lakossági kamatstopot vezetnek be a jelzálog alapú hitelekre. A miniszterelnök közölte: a jövő január elején hatályba lépő intézkedéssel október végi szinten rögzítik a jelzálog alapú hitelek kamatait; ami azt jelenti, hogy a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak.

A rendelkezés értelmében bár a monetáris kormányzat hónapok óta folyamatosan szigorít, emiatt emelkednek a referenciakamatok, a változó kamatozású jelzáloghitelek kamata január 1-je és június 30-a között nem lehet magasabb a referenciakamatok október végi szintjénél.

Az intézkedés nem csökkenti a magasabb, de fix kamatozással kötött hitelszerződéseket.