Kamerákkal ellenőrzik a közmunkásokat

Segíti a közmunkást, javítja a munkamorált, egyértelművé teszi a vitás helyzeteket.

A lap írása szerint a képviselő-testület döntése értelmében a kamerákat, illetve a szemüvegekbe épített kamerákat nemcsak a közterület-felügyelet, hanem az ózdi Start programiroda számára is biztosítják. 
    
A munkaköri leírásukban a közmunkások tájékoztatás is kapnak arról, hogy "a munkaügyi eligazításokról és a munkaidőben történő munkavégzésről bármikor hang-, video- és fényképfelvétel készülhet". A munkaköri leírást a közmunkára jelentkezőknek alá kell írniuk, és arról is nyilatkozniuk kell, hogy a felvételek további felhasználásához is hozzájárulnak - írja a Népszabadság.
 
A hír kapcsán természetesen kerestük Janiczak Dávidot is, aki több okot is megnevezett az intézkedés szükségességéről.
 
Ózd jobbikos polgármestere szerint ilyen ok volt, hogy segítsék a közmunkásokat bevezetni a munka világába. Ehhez olyan feltételeket kell teremteni, amik például a versenyszférát is jellemzik - mondta. Egy multinacionális cégnél, vagy akár egy magyar vállalkozásnál a legtöbb helyen használnak kamerát, hogy a munkaköri leírásuknak eleget tesznek-e az alkalmazottak munkaidőben. Ne akkor lepődjenek meg, amikor bekerülnek a versenyszférába. Így ez mintegy gyakorlás - tette hozzá.
 
A második ok, hogy pozitív megítélésben részesüljenek a közmunkások a városban. Ha betartják a szabályokat, akkor a város lakossága is pozitívabban áll hozzájuk, eddig ugyanis kivétel nélkül mindenki negatív véleménnyel volt róluk - mondta. A harmadik ok, hogy haladjanak a munkafolyamatok, hogy dokumentálható, bizonyítható legyen a munka - folytatta. Készült egy adatvédelmi szabályzat is ennek kapcsán, ami ma lép érvénybe, és holnaptól működnek a kamerák. Nem igaz tehát, hogy azokat április 10-e óta használják - mondta Janiczak.
Öt munkafelügyelőnél lesz öt normál kamera és egy szemüveg-kamera, amivel mintegy 1300 közmunkást lehet nem folyamatosan ugyan (hiszen ahhoz kevés felügyelő van), de véletlenszerűen ellenőrizni.
Szerinte a kamera segítségével a vitás helyzeteket is könnyebb lesz rendezni. Többször volt olyan, hogy munkairányítókat megfenyegették, hogy "feldarabolják, megölik, elássák." A kamera segítségével az ilyen fenyegetések bizonyíthatóak lesznek - tette hozzá.
 
Eredményeket is értünk el - már a kamerázás előtt is -, emlékeztetett a polgármester. Az egyik nagyfoglalkoztató képviselője közvetlenül a választás után megkeresett engem, hogy valamit csináljunk már, mert a munkaügyi központ által kirendelt munkavállalók nem vállalnak náluk munkát, azt mondják, hogy inkább a közmunkát választják, mert ott sokkal kevesebb energiabefektetéssel is megkapják ugyanazt a pénzt. Most viszont a Start-program irodából kaptam több jelzést, miszerint néha már nehézségekbe ütközik az emberek felvétele a közmunkaprogramba, mert inkább elmennek az előbb említett nagyfoglalkoztatóhoz dolgozni. Tehát Ózdon sikeres a közmunkaprogram - mondta el.