Kanadában betilthatják a maroklőfegyvereket

Kanadában betilthatják a maroklőfegyvereket

A kanadai kormány törvényjavaslatot terjeszt elő, amellyel betiltanák a maroklőfegyverek birtoklását, kereskedelmét és importját - jelentette be helyi idő szerint hétfőn Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

"Elég egy pillantást vetnünk a határtól délre, hogy meggyőződjünk arról, hogy ha nem lépünk gyorsan és határozottan, akkor a helyzet egyre rosszabb és rosszabb lesz, és egyre nehezebb lesz tenni ellene"

- utalt Trudeau az elmúlt hetek lövöldözéses tömeggyilkosságaira az Egyesült Államokban.

Az új törvényjavaslat javasolja azt is, hogy vegyék el a fegyvertartási engedélyt azoktól, akiket családon belüli erőszakban vagy zaklatásban bűnösnek találtak. Emellett emelik az illegális fegyverkereskedelem miatt kiszabható büntetéseket is. Azok, akik már rendelkeznek ilyen fegyverekkel, megtarthatják őket, de a jövőben kevés kivétellel, például minősített sportolók vagy biztonsági őrök kivételével senki sem vásárolhat majd maroklőfegyvert Kanadában.

A kormány a hosszú lőfegyverek tárainak átalakítását is elő fogja írni úgy, hogy öt lőszernél ne lehessen többet tárolni bennünk, valamint meg fogja tiltani a nagy kapacitású tárak eladását.

"A sportlövészeten és a vadászaton kívül nincs ok arra, hogy Kanadában a mindennapi életben bárki fegyvert tartson"

- közölte Trudeau egy sajtótájékoztatón. Betiltják az igazi fegyvernek látszó airsoft fegyvereket is, miután az előző héten a rendőrök Torontóban agyonlőttek egy férfit, akinél ilyen volt.

"Mivel úgy néznek ki, mint az igazi lőfegyverek, ezért a rendőrök is úgy kezelik őket, és ennek voltak már tragikus következményei"

- fogalmazott újságírók előtt David Lametti igazságügyi miniszter.

A múlt héten az Egyesült Államok Texas államának egyik általános iskolájában 19 gyereket és két tanárt gyilkolt meg egy fegyveres, és ismét napirendre került a lőfegyverek birtoklásának korlátozása, ami rendkívül nehézkes, mert az Egyesült Államokban alkotmányos alapjog a fegyvertartás.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

(MTI)