"Fordulatra van szükség a kormányváltás után" - bemutatták az ellenzék szociális programját

"Fordulatra van szükség a kormányváltás után" - bemutatták az ellenzék szociális programját

Fordulatot sürgetett a kormányváltás után a szociális területen Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke hétfői online sajtótájékoztatóján, ahol az ellenzéki összefogás két közös jelöltjével együtt ismertette az Egységben Magyarországért szociális programját.

Kanász-Nagy - aki a Márki-Zay Péter vezette árnyékkormány szociális szóvivőjeként mutatkozott be - kijelentette, hogy Orbán Viktor gazdaság- és társadalompolitikája megbukott, elég csak a karácsonyi időszakban elszabadult árakra és az egekben lévő inflációra gondolni. A társadalmi egyenlőtlenségek szintén elszabadultak Orbán 12 éves kormányzása alatt, a szegénység egyre csak mélyül. Az ellenzék ez ellen kormányváltás esetén a családi pótlék emelésével, szociális bérlakásprogram indításával és a fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolók megsegítésével lépne fel.

Jámbor András, az ellenzék közös képviselőjelöltje Budapest 6. számú választókerületében azt a véleményét fejezte ki, hogy Magyarországon egy évtizede lakhatási válság van, amely ellen a kormány nem tesz lényegében semmit. Kritikával illette a kormány hozzáállását a Diákváros projekthez és azt ígérte, hogy támogatni fogják az önkormányzati és a szociális bérlakások felújítását, valamint létrehoznak egy panel- és gangfelújítási programot, amely valódi rezsicsökkentést fog eredményezni az emberek számára. Emellett határozatlan időre felfüggesztenék a devizahitelesek kilakoltatását, valamint kártérítési alapot hoznának létre a hitelkárosultaknak.

Korózs Lajos, MSZP-s országgyűlési képviselő és ellenzéki közös jelölt Heves megye 3. számú választókerületében arról beszélt, hogy a következő kormány ötven százalékkal fogja emelni a szociális dolgozók bérét, emellett pedig elfogadhatatlannak nevezte, hogy 13 éve változatlan a közgyógyellátási gyógyszerkeret, ezt mindenképpen bővítené az ellenzék, amennyiben hatalomra kerülne.