Kapzsiság: Fidesz a neved!


Hétfőn a borsonline.hu beszámolt arról, hogy több millió forintos végkielégítést kapott Nyírbogát egykori polgármestere, Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő. A különjuttatást a kormánypárti politikus kedves neje, Simonné Rizsák Ildikó kezdeményezte, aki a tavalyi polgármester-választáson átvette férjétől a településvezetést. Ennek oka az, hogy Simon az új törvényi szabályozás miatt 2014-től nem lehetett tovább polgármester és képviselő egyszerre, a korábban álláshalmozó politikus pedig az utóbbi tisztséget választotta. Simon felesége azonban elindult ősszel és meg is nyerte a polgármester-választást, így a település családi kézben maradhatott. Nyírbogát egyébként alig 3200 lelket számlál.

A Bors birtokába került dokumentumok szerint Rizsák Ildikó már megválasztása hónapjában indítványozta, hogy férje, a távozó Simon Miklós öt havi illetményének megfelelő végkielégítése és ki nem vett szabadságai ürügyén összesen bruttó 5 millió 247 ezer forintot kapjon. A juttatást meg is szavazták az önkormányzati képviselők.

A végkielégítést elrendelő határozat némileg paradox módon egy olyan 1994-es jogszabályra hivatkozott, amely szerint a leváltott vagy távozó polgármestert végkielégítést kaphat ugyan, de ez a juttatás nem illeti meg abban az esetben a politikust, ha az például országgyűlési képviselő marad. Egyébként az 1994-es jogszabály nem is hatályos már, de a helyébe lépő, 2011-es, közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény sem engedi meg a végkielégítést ilyen esetekben. Ezért érdekes az, hogy Simon tavaly májusban újra bekerült a Tisztelt Házba és mégis megkapta a nagy összegű búcsúpénzt. A fideszes képviselő elismerte, hogy felvette a juttatásokat, mi több hangsúlyozta: a határozat előtt egyeztettek a kormányhivatallal is.

Apáti István emlékeztet arra, hogy annak idején a 2 millió forint feletti végkielégítések 98%-os különadóját Simon Miklós maga is megszavazta, de úgy látszik, hogy ezt az irányelvet jogilag és erkölcsileg önmagára nézve nem tartja kötelezőnek a fideszes politikus. A jobbikos országgyűlési képviselő szerint ebből is látszik, hogy mennyire fontos a Fidesznek a közpénzek megfelelő felhasználása, mint fogalmazott a kormánypártiak „mohósága” és „kapzsisága” nem ismer határokat.

Apáti megjegyezte, hogy az esetnek polgárjogi és akár büntetőjogi következményei is lehetnek, ha mondjuk nem tisztázott körülmények között előállított dokumentumokkal támasztották alá ezt a „pofátlan” 5 millió forintos különjuttatást. Az ellenzéki politikus szerint az már csak a hab tortán, hogy egy országgyűlési képviselőnek a saját felesége szavaztatta meg ezt az összeget, ami egy szabolcsi munkavállaló több éves fizetésének felel meg.

A Jobbik felül fogja vizsgáltatni ennek a döntésnek a törvényességét és követeli Simon Miklóstól, hogy térjen jobb belátásra és maga vizsgálja felül magatartását, a felvett összeget pedig utalja vissza a nyírbogáti önkormányzat kasszájába.