Karácsony Gergely bejelentette: 2025-ben indulhat a Nagykörút komplex fejlesztési projektje

Karácsony Gergely bejelentette: 2025-ben indulhat a Nagykörút komplex fejlesztési projektje

A főpolgármester elárulta: lehet, hogy nem közös listán, de közös politikai közösségként fognak indulni a júniusi választáson a városvezető koalíció pártjai.

Az idei évben indulhat a Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszára vonatkozó komplex megújítás tervezése, a szakaszosan megvalósítandó beruházás várhatóan a jövő évben kezdődhet el és a következő ciklus végére valósulhat meg - közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva.

Az MTI azt írja, a fejlesztésről a főváros és a négy érintett kerület - VI., VII., VIII., IX. - az Erzsébetvárosban tartott kihelyezett kabinetülésen kötött megállapodást.

Az eseményen Baranyi Krisztina IX. kerületi, Niedermüller Péter VII. kerületi, Soproni Tamás VI. kerületi és Pikó András VIII. kerületi polgármester is felszólalt, méltatva a projektet.

A főpolgármester az általa vezetett ülés után elmondta,

a fejlesztés mintegy négymilliárd forintnyi európai uniós, továbbá fővárosi és kerületi forrásból valósulhat meg.

A komplex fejlesztés során nemcsak egyszerűen a fizikai teret újítják meg, nemcsak zöldítenek, hanem a város egységes arculatát szeretnék megteremteni, és mindezt összekapcsolják egy vállalkozásfejlesztési programmal - közölte.

Közös feladatunk, hogy visszaadjuk a Nagykörút régi nagyszerűségét, és felkészítsük a belvárost a 21. századra, a klímaváltozásból következő kihívásra

- fogalmazott Karácsony.

Közölte, a terveket megalapozó tanulmányt a főváros már elkészítette egy széleskörű társadalmi párbeszéd keretében.

A főpolgármester kitért arra is, hogy ebben a ciklusban fontos, a Nagykörúthoz kapcsolódó közterületek újultak meg. Ezek közé sorolta a Jókai, a Bakáts és a Blaha Lujza teret.

Célunk egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz egy élhető és élettel teli Nagykörút kialakítása, ennek érdekében szándéknyilatkozatot írtunk alá az érintett kerületek polgármestereivel

- írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

A négy kerület külön-külön is kivenné a részét a beruházásból

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, az ütemezetten megvalósítandó fejlesztés során a fővárosi önkormányzat azt vállalja, hogy az úttest felújítását saját forrásból elvégzi. A tervek szerint a kerületek a saját területükön a járdafelületeket újítanák meg.

Közölte, a tervezés bizonyos szempontból elindult, tehát nem a "nulláról indulnak", hiszen 2021-ben a főváros elfogadott egy átfogó tervet a Nagykörút felújítására, és ez a legtöbb stratégiai kérdést felveti.

Karácsony azt is elmondta, a beruházás érdemben nem befolyásolja a mostani forgalmi rendet, de a tervek fontos része az például, hogy az adott helyeken a mostani parkolósávokat és a kerékpársávokat felcserélnék, tehát a kerékpársávok kerülnének a járdához közel. Továbbá szeretnék megkönnyíteni a helyi kereskedelmet, vállalkozásokat kiszolgáló logisztikai igényű parkolást - jegyezte meg.

A főpolgármester kifejtette:

a fejlesztés során tehát növelik majd a zöldfelületek nagyságát, a meglévő fasort megvédik, védettebb kerékpársávokat alakítanak ki, valamint egy egységes vízáteresztő burkolatot szeretnének a járdafelületeken, továbbá javítják az útminőséget és több zebrát is kialakítanak.

Közlése szerint a beruházás során a városképvédelmi szempontokat is szeretnék előtérbe helyezni, és szeretnének egy mikrovállalkozási hitelprogramot megvalósítani, amellyel társadalmilag hasznos vállalkozásokat vonzanának a Nagykörútra.

Mi az ellenzék terve az önkormányzati választásra?

A néhány hónap múlva esedékes önkormányzati választást érintő ellenzéki összefogásról érdeklődő kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta:

az ellenzéki egységgel kapcsolatos elkötelezettség világos és egyértelmű azon pártokban, melyek ma is a városvezető koalíciót alkotják.

Lehet, hogy nem közös listán, de közös politikai közösségként fogunk indulni a választáson. A polgármesterjelöltek személyét illetően van még néhány vitatott kérdés, de ezek megoldódnak, leszámítva Budafokot, ahol nagy valószínűséggel előválasztás lesz - árulta el.

(Címlapkép: Soproni Tamás és Pikó András, Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Niedermüller Péter - Facebook)