Balog Zoltán: Jézus születésének titkát nem lehet kívülről megfejteni

Balog Zoltán: Jézus születésének titkát nem lehet kívülről megfejteni

Karácsony titkát nem megfejteni, hanem alázattal megközelíteni és csodálni kell – mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi igehirdetésében szombaton Budapesten, a Hold utcai református templomban.

Balog Zoltán a Hold utcai református templomban arról beszélt: Jézus születésének titkát nem lehet kívülről megfejteni, mint egy rejtvényt, ehhez a titokhoz „belülről nyílik az ajtó”. „Ha alázattal fogadjuk, akkor elsősorban és mindenekelőtt ünnepelni és imádni fogjuk”, még mielőtt az „agyunkkal értelmes magyarázatot kereshetnénk” arra a mondatra, hogy „fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától” – fogalmazott.

Ennek a titoknak a gyönyörűségét, a szépségét kell csodálni, és nem szabad félretenni, mint valami régi történetet, csak azt meghagyva belőle, ami beleillik a mai ember életébe.

Hozzátette: a titok elfogadásához – ahogy a pásztoroknak –, úgy a mai embernek is segítségre, angyalra van szüksége. Az angyal pedig a Bibliában mindig annak a jele, hogy „Isten nem akarja, hogy úgy folyjon az életünk tovább, ahogyan eddig”.

(MTI)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}