Kásler: "Aki az egészségügyben vállal szerepet, hivatást vállal magának és nem a pénzért végzi a munkáját"

Kásler: "Aki az egészségügyben vállal szerepet, hivatást vállal magának és nem a pénzért végzi a munkáját"

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón azt mondta: 

"A mintegy 70 ezer magyar ápoló helytáll a világjárványok alkalmával, a bakteriális és vírusbetegségek elhárításában, továbbá a mindennapos kórházi munkában jelen pillanatban is.

Kiemelte, a kormány feladata a megfelelő munkakörülmények és anyagi feltételek biztosítása, így az ápolók bére 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára emelkedik. Emellett a kormány bruttó félmillió forintos bérkiegészítést ad a járványügyi időszakban végzett hősies munkájuk elismerésére.

Mint mondta:


"Ezt a munkát pénzben megfizetni nem lehet, de aki az egészségügyben vállal szerepet, hivatást vállaszt magának és nem a pénzért végzi a munkáját"

Hozzátette: a kormánynak természetesen feladata az, hogy a megfelelő munkakörülményeket és a megfelelő anyagi körülményeket biztosítsa, mindazoknak, aki ebben a munkában részt vesznek.

Persze van olyan állás ma Magyarországon, amit meg tud fizetni rendesen az állam. Azoknak a tisztségviselőnek ugyanis, aki csak államtitkári posztot töltenek be az állami vezetésben, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetése. Az emelkedés mértéke 35 százalék, melyet a képviselőkkel ellentétben már év elején érvényesítettek a fizetésekben.

35 százalékkal nőtt az államtitkárok fizetése

Az mfor.hu szúrta ki, hogy azok az államtitkárok, így például Kovács Zoltán, jártak a legjobban a fizetésemelésekkel, akik amúgy nem országgyűlési képviselők. Annak a tisztségviselőnek ugyanis, aki csak államtitkári posztot tölt be az állami vezetésben, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetése.

A miniszter az egészségügyben dolgozók helytállását megköszönve úgy fogalmazott, hogy míg az orvosok jelentik az egészségügy "agyát", az ápolók a "szívet és a lelket".

Mintegy 25 ezer egészségügyi dolgozó hiányzik

Továbbra is nagyon leterheltek a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó ápolók, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) adatai szerint csaknem 24-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből – írta a Világgazdaság csütörtökön.

Az ápolói létszám messze elmarad az OECD-államok átlagától, míg Magyarországon valamivel több mint hat ápoló jut ezer lakosra, addig Németországban 12, Svájcban 16. A MESZK felmérése szerint Budapesten és Pest megyében a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, miközben itt a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya.

Balogh Zoltán, a kamara elnöke a lapnak azt mondta, a helyzet javításához kiindulási pontnak kell tekinteni a szakdolgozói bérfelzárkóztatás folytatását és az életpályaelemek bevezetését. Hozzátette, hogy csökkenteni kell a munkavállalók napi, heti és havi terhét, amit a létszám emelésével és innovatív technológiák bevezetésével lehet elérni.

A MESZK elnöke szerint népszerűsíteni kell a pályaválasztás előtt állók körében az ápolói, szakdolgozói életpályát, emellett szükséges az egészségügyi szakképzés és a felsőoktatás területén a hiányszakmák ösztöndíjrendszerének a felülvizsgálata, a kiemelt területeken az ösztöndíj nagymértékű emelése.