Kásler Miklós tárcája nem mondott igazat az Erdélybe toborzott orvosokról

Kásler Miklós tárcája nem mondott igazat az Erdélybe toborzott orvosokról

Lapunkhoz is eljutott Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter kérése a magyarországi kórházigazgatókhoz, amelyben arra szólítja fel a tárcavezető az intézményvezetőket, hogy szíveskedjenek felmérni,

"van-e az intézményben olyan orvos, aki vállalna munkát Romániában, Sepsiszentgyörgyben, illetve Kovászna megye egyéb településein".

A levelet húsvét hétfő reggel küldték szét az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatóságáról, jelentkezni még aznap délelőtt kellett.

Egy ilyen felajánlás békeidőkben valóban támogatandó, de miközben a humántárca azért teszi ki krónikus betegek ezreit a kórházakból ágyfelszabadítás címszóval,

mert készülnek a tömeges megbetegedésekre,

legalábbis meghökkentő elképzelés. 

Az pedig már csak Kásler Miklós minisztériumának kommunikációjára jellemző, hogy még ebben a kérdésben sem sikerül őszintén válaszolniuk. Ugyanis a Népszavának ezzel kapcsolatban azt írták, hogy "a kormány mindig egész nemzetben gondolkodott, ezért amikor az egyik erdélyi kórház csupán rövid időre két-három aneszteziológus segítségét kérte az elvégzendő műtétekhez, akkor megkérdeztük kórházainkat, hogy van-e olyan orvos, aki segíteni tudna. A járvány jelenlegi magyarországi helyzete még lehetővé teszi, hogy néhány szabad kapacitással bíró aneszteziológusunk Erdélybe utazzon".

A miniszteri kérés ugyanis nem ezt az igényt tükrözte.