Több ezren tüntettek a Kossuth téren a kata-módosítás ellen

Több ezren tüntettek a Kossuth téren a kata-módosítás ellen

Több ezren gyűltek össze szerdán este 6 órakor az Országház előtti Kossuth téren a kedden elfogadott új katatörvény elleni tüntetésen. A demonstrációt a Momentum hirdette meg A „Katás vagyok, ments meg!” címmel.

A „katakárosultak” melletti kiálláson Tompa Andrea író, Szabó-Szontágh Luca improvizációs színész és tréner, Para-Kovács Imre újságíró, Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője és Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szólalt fel.

Tompa Andrea arról beszélt, hogy a kormány „megint kriminalizált egy embercsoportot, ugyanúgy, mint amikor a színházaktól elvette a tao-t”. Szerinte a döntés félmillió embert érint, és az egész országot. Úgy látja, a képviselők a parlamentben is számtalan katás szolgáltatását élvezték eddig.

Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldal főszerkesztője beszédében azt mondta, a magyar ügyvédek 85 százaléka kata alany. Kifejtette, ha a kormány szándéka valóban az lenne, hogy a kata eddigi gyakorlata miatt kieső 200-300 milliárd forintot pótolja, akkor arra elég lenne egy 50 ezres kata-emelés. Most viszont 3-6-szoros adóemelést jelent az, amit most elfogadtak – mondja az ügyvéd, aki szerint nem megoldani akarja a problémát a kormány, hanem kapkod, és visszahozza a feketegazdaságot. 

Azt akarják, hogy legyetek bűnözők, úgy, mint azok, akik ezt a törvényt megszavazták! - mondta.

Para-Kovács Imre "fasiszta geci kormányról" beszélt. Az újságíró szerint április harmadikán a magyar nép egyértelmű választ adott arra, hogy akarják-e, hogy hülyének nézzék őt a kormányból. „Nagyon hosszú, nyugodt fasiszta időszakok váltogatják a nagyon rövid népirtásokat” – fogalmazott.

Szabó-Szontágh Luca úgy kezdte: "Nő, gyermektelen, színházi ember vagyok, alig vártam egy újabb bélyeget: katás!". Az  improvizációs színész és tréner az elmúlt 12 év elnyomott társadalmi csoportjairól beszélt hosszan, hangsúlyozva, hogy mindenkivel együttérez.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint a kormány „ellop mindent, ami mozdítható”, sőt még „a jövőnket is el akarják lopni”. Mint mondta, Orbán Viktor a választási kampányban azt hazudta, hogy csak ő tudja megmenteni Magyarországot a háború következményeitől, ezzel szemben viszont „szembejön velünk a valóság, és mélyen a szemünkbe néz: a kormány nem véd meg minket a válságtól”. Gelencsér közölte, a kormány azért nem tudja megmagyarázni, miért nyomott át egy nap alatt egy félmillió embert érintő törvény, mert a kormánytagok maguk sem értik a törvényt.

Gelencsér szerint össze kell fognia a civileknek, vállalkozóknak, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek. Az ellenzéki politikus felszólította Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá „ezt a tákolmányt”.

Elmondta, hogy az ellenzéki pártokkal együtt törvénymódosítást nyújtanak be, hogy a kata módosítása ne lépjen hatályba.