Horvát védelmi miniszter: légibomba maradványaira bukkantak a Zágrábban lezuhant drónon

Horvát védelmi miniszter: légibomba maradványaira bukkantak a Zágrábban lezuhant drónon

A szovjet gyártmányú repülőgépeken használt légibomba maradványait találták meg annak a drónnak a roncsai között, amely lezuhant Zágrábban - közölte Mario Banozic védelmi miniszter vasárnap az MTI szerint.

A tárcavezető kiemelte: robbanószerkezet nyomaira, légibomba darabjaira bukkantak annak a csütörtök este lezuhant pilóta nélküli repülőgépnek a roncsai között, amelyet a becsapódás helyszínén, háromméteres kráterből emeltek ki. Banozic szerint nem felderítő repülőgépről van szó.

"Az elemzés után meg tudjuk mondani, mi volt a küldetése. A bombát repülőgépeken használják" 

- mondta a miniszter, hozzátéve:

a repülőszerkezet szovjet gyártmányú, de még mindig kérdéses, orosz vagy ukrán oldalról érkezett-e.

Jelezte azt is, hogy a becsapódás helyszíne jelenleg biztonságos, a roncsokat eltakarították. Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette:

a bomba felrobbant, de még nem tudják mikor, a becsapódás előtt vagy utána.

Találtak egy sérült feketedobozt is, amelyből várhatóan kinyerhetik a repülési adatokat. 

"Ezt összehasonlítjuk azokkal a vizsgálatokkal, amelyet közösen végzünk a NATO-tagállamokkal és a radarképek alapján rekonstruálhatjuk, pontosan honnét érkezett a drón" 

- húzta alá Banozic.

Magyarország légtere felől érkezhetett egy katonai drón, ami Zágrábban zuhant le

Csütörtök éjjel azonosítatlan tárgy zuhant le Zágrábban. A horvát lapok szerint a környéken élők hangos csattanást hallottak. A videófelvételek alapján a drón három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe, a közelben pedig két ejtőernyő maradványait is megtalálták.

A pilóta nélküli repülőgép csütörtök este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a Jarun tó térségében. A területet még az éjjel lezárták. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, károk a környéken parkoló gépkocsikban keletkeztek.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A szövetségesek szorosan együttműködnek a vizsgálatok során.